Splitski HDZ, zbog istrage o crtanju svastike na Poljudu, prozvao je SDP. Prozvali su ih da još nisu pronašli provokatore koji hrvatskom narodu žele predbaciti nacizam.

Petar Škorić, predsjednik Splitskog HDZ-a, upozorio je na neprimjereno ponašanje vladajućih struktura.

-Postaje očito da ovoj vlasti i odgovara da se počinitelji nikada ne pronađujer tada bi se srušile potpuno promašene i neprimjerene izjave brojnih SDP-ovih dužnosnika koji ovaj slučaj zloupotrebljavaju za proizvodnju sukoba i podjela, za političke obračune sa oporbom - istaknuo je Škorić, dodajući da su izjave ministrice Pusić i Ranka Ostojića "išle u smjeru da je netko iz desne opcije nacrtao kukasti križ".

Upozorio je kako prema službenim izvješćima u Hrvatskog nema radikalnih desnih skupina ali ima "uvezene ideologije", o čemu vladajući šute.

– Službena izvješća SOA-e potvrdila su da u RH nema radikalnih desnih skupina, ali zato ima jačanja četničke ideologije, o čemu se šuti. To se odnosi na četnikovanje srbijanskog ministra Vulina i činjenicu da Srbija Dan Oluje proglašava Danom sjećanja na srpske žrtve - upozorio je Škorić.

Zahtijevaju da se pronađu krivci i utvrdi tko je odgovoran za taj propust, kako bi se smanjila šteta nanesena Hrvatskoj i hrvatskom narodu, ali i hrvatskoj reprezentaciji na putu prema Europskom nogometnom prvenstvu.

- Kad doznamo krivce, onda ćemo moći znati i skinuti ljagu prvo sa Splita i Dalmacije, i ovog pokušaja refašizacije i Splita i Hrvatske - izjavio je Ante Sanader, predsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon dvotjedne istrage i više od 100 obavijesnih razgovora, splitska policija jučer je objavila kako je dosad imala 14 osumnjičenika za izradu kukastog križa na stadionu Poljud. Unatoč tome, nijedna prijava još nije podignuta jer je svih 14 osumnjičenih, kako je priopćeno,  prošlo poligraf.

 

R.H.