Amos Hochstein, posebni izaslanik i koordinator za energeteska pitanja State Departmenta, koji se ovih dana susreo sa hrvatskim političkim vrhom, smatra kako bi Hrvatska trebala izgraditi plutajući LNG terminal.

-Hrvatska je zbog Jadrana i okruženja ključna točka za dolazak novih resursa u Europu. S proliferacijom nove tehnologije pojavila se mogućnost da napravite LNG terminal, ali ne na obali već plutajući, na brodu. To se može napraviti brže, jeftinije, a jednako je učinkovito - istaknuo je Hochstein u razgovoru za Večernji list.

Ulogu Hrvatske u budućnosti vidi ključnom u opskrbi srednje Europe plinom.

-Trenutno plin može iz Mađarske u Hrvatsku, ali ne i obrnuto, i to se mora promijeniti.To je od krucijalne važnosti tako da bi, sad kad pričamo o plutajućem LNG terminalu, osigurali da taj plin može doprijeti do Ukrajine zaključio je posebni izaslanik i koordinator za energeteska pitanja State Departmenta.

Podsjetimo, analitičari vjeruju kako je destabilizacija Grčke i Makedonije u izravnoj vezi sa rusko-turskim nastojanjima o novoj trasi Južnog toka kojim bi u budućnosti ruski plin preko Turske, Grčke i Makedonije bio dopreman u Srbiju i BiH.

 

M.M.