Prije četiri godine slučaj je htio da jedna pravosudna odluka uvelike trasira ishod prošlih parlamentarnih izbora. Mnogi se skloni vjerovanju kako je sličan scenarij, u režiji istih aktera, i ovaj put na snazi.

U ljeto 2011. HDZ tadašnje premijerke Jadranke Kosor uvelike se bio približio SDP-u. U srpnju te godine je, prema istraživanju agencije Ipsos Puls, SDP imao potporu 26,3 posto birača, a HDZ, na valu uspješnog okončanja pregovora s Europskom unijom, dosegao 23,8 posto i nezaustavljivo išao naprijed.

Međutim, situacija se promijenila nakon što je u listopadu te godine DORH predvođen Mladenom Bajićem pokrenuo istragu protiv HDZ-a zbog afere Fimi Media, zahvaljujući čemu se na krilima medijskih operacija oporbena Kukuriku koalicija odlijepila i na koncu ostvarila premoćnu izbornu pobjedu.

U međuvremenu su se u javnosti pojavile tvrdnje o postojanju političko-pravosudnog plana o kriminalizaciji HDZ-a na čijem su čelu bili tadašnji predsjednik Ivo Josipović i tadašnji prvi čovjek DORH-a Mladen Bajić. Za nagradu, podsjećanja radi, Milanovićev SDP bezuspješno je predložio Josipovića za još jedan predsjednički  mandat, dok je Bajića, također bezuspješno, pokušao progurati na poziciju suca Ustavnog suda.

Kao, što znamo niti jedna institucija nije smatrala shodnim provjeriti te navode.

Pred nadolazeće parlamentarne izbore mnogi imaju dojam da se povijest ponavlja. Nakon spektakularnih istražnih akrobacija u predmetu Bandić, uslijedilo je teatralno otvaranje istrage protiv Božidara Kalmete za sumnje stare skoro jedno desetljeće. Medijsko-policijsko-pravosudno otvaranja izvida u predmetu braće Mamić, kao i spekulacije s otvaranjem novih istraga, za mnoge je nastavak te iste prakse.

Prema anketama Agencije 2x1 komunikacije, ovaj puta, HDZ-ova koalicija je u znatnoj prednosti pred Kukuriku koalicijom i spremna je nastaviti pobjednički niz koji traje već nekoliko godina. Međutim, vladajuće strukture očito vješto koriste represivni sustav kojim upravljaju, kao  i medije pod svojim nadzorom, tako da niti jedna mogućnost u takvoj situaciji nije isključena.

Bez obzira na konačni ishod ove političke utakmice, u međuvremenu bi se netko doista trebao upustiti u provjeru navoda o zlouporabi ključnih poluga sustava u mladoj hrvatskoj demokraciji i propitivanje tvrdnji o (ne)postojanju plana o kriminalizaciji jedne političke stranke iza koga stoje njihovi politički takmaci.

Ukoliko se preko toga i dalje bude šutke prelazilo, onda je očito da je Hrvatska (p)ostala policijska država!

 

J. Zdunić