Sudeći prema istraživanju Agencije 2x1 komunikacije, Domoljubna koalicija predvođenom HDZ-om bit će dominantna politička snaga u budućem sazivu Sabora. Prema ovom istraživanju, nedostaje im nekoliko zastupničkih mjesta za samostalno formiranje buduće Vlade.

HDZ je vodeća stranka mi u I. izbornoj jedinici, a za nju bi se na parlamentarnim izborima odlučilo 24,93% građana, pokazalo je istraživanje Agencije 2x1 komunikacije.

Riječ je o anketi provedenoj tijekom srpnja na 1444 ispitanika na području I. izborne jedinice koje obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.

Prema ovom istraživanju, SDP malo zaostaje za HDZ-om i ima podršku 24,86% anketiranih. Na trećem mjestu nalazi se Živi zid s 5,75% podrške. Četvrti je ORaH za koji bi se odlučilo 5,33% anketiranih. Slijedi stranka Bandić Milan 365 s 4,85% podrške. Nakon toga idu HNS (4,85%), HSS (2,70%), Laburisti (2,63%), HSU (2,22%), HSP AS i HSLS po 2,01% te drugi. Neodlučnih je 11,22%.

Kada su u pitanju koalicije, HDZ je također u prednosti. Tako bi koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS-HSLS-HRAST na izborima podržalo 32,89% građana. Za koaliciju SDP-HNS-HSU-IDS odlučilo bi se 31,93% ispitanih.

Zanimljivo je također da iz I. izborne jedinice izborni prag od pet posto prelaze samo četiri koalicije ili stranke. Domoljubna koalicija osvaja šest mandata, kao i Kukuriku koalicija. Živi zid i ORaH iz I. izborne jedinice, sudeči prema ovom istraživanju, imaju po jedno mjesto u Saboru.

Domoljubna koalicija blizu većine u Saboru

Istraživanjem u I. izbornoj jedinici okončan je ciklus istraživanja u svih deset izbornih jedinica. U osam izbornih jedinica, sudeći prema ovom istraživanju, Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om osvojila bi većinu mandata, dok je Kukuriku koalicija dominantna politička snaga u samo dvije izborne jedinice.

Iz ovog istraživanja nameće se zaključak da bi Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om u budućem sazivu Sabora mogla imati 68 zastupničkih mjesta iz deset izbornih jedinica, kojima se sigurno mogu pridodati i tri zastupnika iz 11. izborne jedinice, biranih s liste za iseljeništvo.

>>
Kukuriku koalicija, sudeći prema ovom istraživanju nema razloga za slavlje, jer osvaja 56 mandata, kojima se mogu pridodati i tri zastupnička mjesta srpske nacionalne manjine.

Treća politička snaga u Hrvatskoj je Sinčićev Živi zid koji, prema ovom istraživanju, osvaja osam zastupničkih mandata. Na četvrtom mjestu nalazi se Glavašev HDSSB koji osvaja četiri mandata. Reformisti, Nezavisna lista, Bandić Milan 365 i ORaH dobivaju po jedno zastupničko mjesto u budućem sazivu Sabora.

Analizom ovih pokazatelja dolazi se do zaključka da Domoljubnoj koaliciji predvođenom HDZ-om nedostaje nekoliko zastupničkih mjesta za samostalno formiranje buduće Vlade. Stoga nesumnivo raste i cijena zastupničkih mjesta manjih stranaka, pogotovo Živog zida i HDSSB-a, koji su posljednjih dana na meti aktivnosti vladajuće koalicije.

 

R.H.