SDP-ova koketiranja sa HDSSB-om mogla bi ugroziti već gotovo dogovorenu predizbornu suradnju sa SDSS-om Milorada Pupovca, koja Kukuriku koaliciji "donosi četiri sigurne ruke u budućem sazivu Sabora".

Tako bar tvrde izvori bliski vrhu SDP-a, navodeći kako su razgovori sa strankom "koju je utemeljila osoba pravomoćno osuđena za ratni zločin i sudjelovala u cijelom nizu privatizacijskih afera" iznimno zasmetala Miloradu Pupovcu.

Na cijelu ovu situaciju blagonaklono ne gledaju ni među SDP-ovim članstvom.

-SDSS je SDP-u poželjan partner jer, uz tri zastupnika iz manjinske kvote, u 9. izbornoj jedinici može homogenizirati 8-10 tisuća Srba i tako dobiti i četvrtog zastupnika s koalicijske liste. Ovakav razvoj situacije priželjkuju i u SDSS-u, jer bi im to osiguralo Klub sa četiri zastupnička mjesta u Saboru - tvrdi visokopozicionirani SDP-ov dužnosnik te dodaje kako je izlazak u javnost informacije o razgovorima sa HDSSB-om znatno otežao planove vodstva SDP-a.

>>USKOK "desetkovao" Milanovićeve liste: Nema Lovrić Merzel, Čavlović Smiljnec i Sabe - pojačanja Pupovac i Stanimirović

U SDP-u kao nosivoj stranci Kukuriku koalicije procjenjuju da bi im 4-6 saborskih mandata HDSSB-a nakon izbora i te kako dobro došlo.

-HDSSB je na prošlim izborima osvojio ukupno 68.995 glasova koji su im donijeli šest saborskih mandata. Međutim, dva izborna ciklusa za europski parlament ali i lokalni izbori su pokazali da je rejting HDSSB-a u padu, tako da će u ovoj stranci teško ponoviti rezultat od prije četiri godine. Bez obzira radilo se o četiri ili šest mandata, nama bi ti saborski mandati HDSSB-a, uz ova četiri SDSSB-ova iznimno dobro došli ukoliko želimo imati većinu u Saboru - navodi naš izvor.

>>Potomak doseljenika iz Gacka SDP-ov nositelj liste u 10. izbornoj jedinici

Problem, međutim, vidi u Miloradu Pupovcu.

-Sad kad su detalji o ovome procurili u medije, imamo određenih problema s SDSS-om ali i određenih unutarnjih nesporazuma - navodi naš sugovornik.

Jedan od uvjeta koji SDP stavlja pred svoje koalicijske partnere je i izjava kojom se stranke potpisnice koalicijskog sporazuma obvezuju da nakon izbora neće koalirati s HDZ-om.

- Ono što je za sad vidljivo ide u prilog zaključku da će sve stranke potpisnice sporazuma o postizbornoj suradnji sa SDP-om taj sporazum uskoro potpisati, pa čak i IDS koji bi želio ostaviti odškrinuta vrata i za drugu mogućnost. Stoga se nama u SDP-u jako žuri da taj sporazum već prije izbora potpišu SDSS i HDSSB. Međutim, problem je što je to procurilo u javnost - zaključuje neimenovani izvor iz vrha SDP-a.

Podsjetimo, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je ovih dana kako je njegova stranka spremna koalirati s Kukuriku savezom nakon izbora. Kao ključne uvjete ulaska u vladajuću većinu najavio je zahtjeve za promjenom poljoprivredne politike, smanjenje PDV-a na hranu te regionalizaciju države.

 

J. Zd.