"Hrvatska izlazi iz arbitraže, ovakav sporazum moramo raskinuti. Očekujem veliku podršku - jedoglasnu" poručio je premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

-Sastanak je bio kratak, u suglasju, mislim da svi mislimo isto Hrvatska ne može ostati u arbitraži. Očekujemo da nas Sabor obveže da postupimo na takav način, nadam se da će nas Sabor poduprijeti - rekao je premijer Zoran Milanović.

Milanović je kazao i kako ne vjeruje da će to loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose. Nije želio komentirati treba li slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podnijeti ostavku. Tvrdnje slovenskog premijera Mire Cerara da Hrvatska ne može sama raskinuti sporazum premijer je kratko kazao: 'Može i hoće!' te dodao kako se 'ovako nešto nikada nije dogodilo u povijesti Arbitražnog suda'.

Za Tomislava Karamarko  današnji je zaključak očekivana reakcija na ugrozu nacionalne sigurnosti i ugrozu nacionalnih i državnih interesa.

-Drago mi je da smo mi prvi predložili ovakav sastanak i na neki način oslobodili klimu u odnosima jer ovo je nešto što nadilazi stranačke interese i interese kampanje i naše buduće pobjede na izborima. Atmosfera je bila konstruktivna, otvoreno se razgovaralo o mogućim posljedicama, proceduri jer ne znamo što će druga strana napraviti. Ali to u ovom momentu nije naša briga, naša briga je da izađemo iz ugovora i da spriječimo tu malverzaciju i prijevare - poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav  Karamarko, dodajući kako je siguran da će Sabor obvezati  Vladu na pokretanje procedure izlaska iz tog ugovora.

Valter Boljunčić (IDS) također je za izlazak iz arbitraže, kao i Jadranka Kosor te Josip Salapić (HDSSB).

-Očekujem da izađemo iz sporazuma koji ugrožava hrvatske nacionalne interese. Inzistirat ćemo da Sabor donese takvu odluku, a poslije ćemo tražiti da se postupak vrati na početak. Dobrosusjedski odnosi sa Slovenijom su bitni, ali štititi hrvatske nacionalne interese je važnije. Stoga pohvaljujemo ovaj sastanak. Ovo je prvi puta da se ovakav sastanak održava i vjerujem da ćemo imati konsenzus - kazao je Salapić.

Sabor bi o Vladinu prijedlogu izlaska iz arbitraže trebao raspravljati na izvanrednom zasjedanju u srijedu. Prijedlog mora poduprijeti najmanje 101 zastupnik. Arbitražnom sudu u međuvremenu su poslani svi materijali. U Banskim dvorima odgovor na podnesak očekuju prije izvanredne sjednice Sabora.

 

M.M.