Pod sloganom "Hrvatska raste" u Varaždinu je potpisan koalicijski sporazum SDP-a, HNS-a, HSU-a, laburista, Autohtone - hrvatske seljačke i Zagorske stranke. Čelnici ovih šest stranaka dogovorili su zajednički izlazak na izbore.

 

I unatoč činjenici da aktualnu vladu analitičari ocjenjuju najgorom u hrvatskoj povijesti, predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović istaknuo je da je njegova vlada uvela red te da, kako je istaknuo, vode Hrvatsku naprijed. 

-Prije četiri godine obećali smo red i rad. Tvrdim da danas u Hrvatskoj ima više reda, da država funkcionira bolje i da ima više slobode. Pokazali smo da probleme gledamo u oči, da svoje protivnike u politici ne gledamo kao dušmane, nego kao ljude od kojih očekujemo interakciju, povratnu informaciju, kritiku i ideju, ali toga nema - i neće biti - kazao je Milanović, koji je samo prije nekoliko mjeseci u javnost lansirao slogan "Mi ili oni".

Naglasio je kako njihova koalicija dokazala da voli Hrvatsku.

-Ovo je kraj jednog teškog početka. Dokazali smo da volimo Hrvatsku i spremni smo na još 4 godine - pametniji i iskusniji. Naš cilj je da postaviti Hrvatsku među 10 država u Europi u kojima će biti 'najlakše raditi posao' - po uzorima rada i reda. Zbijmo glave, kad smo jedinstveni, onda smo jaki - poručio je Milanović.

Pusić: U 90-ima smo se "borili za slobodnu i uljuđenu Hrvatsku"

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić nakon potpisivanja sporazuma govorila je o 90-ima i svojoj "borbi za slobodnu i uljuđenu Hrvatsku"

-Kad smo u 90-tima počinjali borbu za slobodnu i uljuđenu Hrvatsku, mislila sam da će nam negdje u budućnosti, npr. 2015. - glavne teme biti bolji život i rast BDP-a, znanost i obrazovanje, zaštita okoliša i energetska samostalnost. Nisam ni pomišljala da bi se 2015. još moglo raspravljati o zastrašivanju, politici straha, prijetnjama, pitanju imaju li svi ljudi ista prava - poručila je Pusić.

>>Predsjednice, i nečinjenje je zločin!

Dodala je kako na ovim izborima 'biramo Hrvatsku koja građanski i gospodarski raste i Hrvatsku koja pada u političke prijetnje, strah i isključivost'.  

Tireli: Ova koalicija razmišlja lijevo
Predsjednica Laburista Nansi Tireli kazala je kako su se ovoj koaliciji pridružili jer razmišlja lijevo, koja je "moralno miljama daleko od one druge strane koja se bavi prošlošću". Nabrojila je što je sve Vlada, prema njenom mišljenju, napravila u posljednje četiri godine i kazala kako to dovoljno govori pobjeda ove koalicije kojoj je gospodarski rast prioritet - daje nadu svim hrvatskim građanima.

Silvano Hrelja(HSU) poručio je kako su umirovljenici u mandatu Vlade bili 'zadnja linija obrane'. Ali idemo dalje, stare stvari se računaju, ove godine krećemo s božićnicama, dodao je.
Novinarima su se obratili i predsjednik Zagorske stranke Miljenko Jerneić te predsjednik Autohtone hrvatske seljačke stranke Stanko Grčić.

Bez potpore IDS-a

Podsjetimo, predsjednik IDS-a Boris Miletić je odbio staviti svoj potpis na koalicijski sporazum.

IDS-ov potpis danas neće dobiti, ali računaju na postizbornu koaliciju. Sjednica Savjeta IDS-a, na kojoj će se odlučiti o načinu izlaska na iduće parlamentarne izbore, održat će se u srijedu 16. rujna u Pazinu. Kako su priopćili iz IDS-a, predsjednik stranke Boris Miletić istaknuo je kako očekuje da će Savjet IDS-a uzeti u obzir sve relevantne činjenice te će donijeti najbolju odluku u interesu građana.

-Ono u što sam siguran je da IDS može ulaziti samo u saveze koji snažno podupiru prijeko potrebnu decentralizaciju zemlje, samostalnost Istre kao regije i razvojne projekte koji su važni za građane naše izborne jedinice', izjavio je Miletić.

O načinu na koji će IDS izići na izbore odlučit će Savjet IDS-a, na sjednici koja je zakazana za 16. rujna.

U odnosu na prošle izbore Kukuriku koalicija, koja se danas preimenovala u koaliciju "Hrvatska raste", ostala je bez Ive Josipovića, Mirele Holy i Radimira Čačića, koji su osnovali nove stranke, te Slavka Linića.

 

M.M.