Demograf Stjepan Šterc smatra da u usmjeravanju arapskog stanovništva prema Europi ima elemenata kontrole teritorija ali i nakane destabilizacije tog prostora.

-Kroz migracije se osvaja prostor novim načinima, a oko toga se malo tko brine. Hrvatska je '96. godine zbrinjavala 750.000 prognanika, pa se nismo zatresli. Sada je nešto drugo u pitanju. Ne prepoznajem Europu, s obzirom na ovaj način ponašanja. Ovo su prognanici. Ovdje postoje elementi kontrole teritorija - kazao je Stjepan Šterc gostujući u utorak navečer u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Smatra da se radi o planskom usmjeravanju stanovništva prema Europi.

-Na globalnoj razini, radi se o usmjeravanju stanovništva prema Europi te ju se nastoji destabilizirati. Stanovništvo Sirije se udvostručuje u 30-ak godina. To stanovništvo bi i bez rata moralo krenuti prema drugim zemljama - istaknuo je Šterc, dodajući da u Turskoj postoje izbjeglički centri s preko milijun migranata.

Vjeruje da će Hrvatska i te kako biti zanimljiva tim ljudima.

-Hrvatska s jedne strane izumire, a s druge je izložena ovakvim procesima. Ne vjerujem da će ove izbjeglice krenuti prema Njemačkoj. Vjerujem da ćemo biti primamljivi za takve ljude - rekao je Šterc, dodajući da ovo nije problem ni desnih ni lijevih, nego jedno od ključnih pitanja budućnosti Europe.

Istaknuo je kako je najveća opasnost supstitucija, odnosno gubitak vlastitog identiteta.

-Budući da izumiremo, drugi useljavaju. Dogodi li se supstitucija na nekoliko stotina tisuća pa čak i milijun stanovnika, dolazi u pitanje identitet, jer migracija prijenosi vlastiti na domicilno stanovništvo koje je pred izumiranjem - zaključio je Šterc.

Ostojić: Pomoći ćemo im da se integriraju u hrvatsko društvo i nađu posao

Podsjetimo, sudeći prema posljednjim izjavama Milanovićevih ministara u Vladi razmišljaju o socijalizaciji, zapošljavanju i dodjeli stanova izbjeglicama iz arapskih zemalja, što je iznimno znakovito s obzirom na gospodarsku situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi.

-Prihvatni centri u Hrvatskoj su na vrlo visokom nivou. Nakon toga slijedi integracija, znači stambeno zbrinjavanje u roku od dvije godine. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja tako dug period osigurava da ljudi stanu na noge. Mislim da je sljedeće korištenje svih resursa koje imamo, poput državne imovine ili stanova, i prilike zapravo da se integriraju u hrvatsko društvo, nađu posao i budu sastavni dio ove zajednice - pojasnio je ministar Ranko Ostojić gostujući u utorak u središnjem dnevniku NoveTV.

Što  izjave o "socijalizaciji i zapošljavanju"  zapravo znače, zapitao se danas i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

-Ovi naši članovi Vlade pričaju o ‘nekakvoj socijalizaciji’, ‘nekakvih ljudi’ , Dakle mi ne znamo čemu služi Hrvatska u cijelom tom projektu i ima li Europa zajednički plan. Što to znači socijalizirati i što to znači dati im radna mjesta u situaciji kada veliki broj naših građana seli van zato što nema ta radna mjesta?  Rekao bih da Vlada ima vrlo neozbiljan pristup ovom problem. Mi nemamo definiciju što se zapravo događa i koji su planovi s tim ljudima - ocijenio je Karamarko.

 

M.M.