Da ISIL-ove teritorijalne pretenzije o kojima u posljednje vrijeme čitamo u medijima nisu tek puka izmišljotina, dokazuje izgradnja islamističkog centra i džamije u Umagu.

Naime ISIL svoje teritorijalne pretenzije širenja prema zapadu crta upravo na hrvatsko-slovenskoj granici. Umag je najzapadnija morska točka te granice prema EU, sam ulaz u Tršćanski zaljev i nema slučajnosti.

Prema popisu stanovništva Hrvatske iz 2011. godine, muslimana u Umagu ima 464, ili u postotku, 3.64%; i doista, zar je za ovu Vladu i lokalnu gradsku vlast u Umagu na čelu sa Vilijem Bassaneseom i Milanom Vukšićem brojka od niti pet stotina muslimana bila dostatan razlog da pokrenu i podrže izgradnju džamije, da na čudan način izdaju urbanistička odobrenja i relevantne dozvole uključujući i građevinsku dozvolu? Ili su lokalna muslimanska zajednica i ova Vlada prejudicirala scenarij emigrantske invazije na Grčku i Srbiju preko Turske i proboj preko BiH u Hrvatsku, pa je na taj način pripremljen teren kako bi se emigranti islamske vjeroispovijesti osjećali kao domaći okrijepili u svojim pohodima?

Ali ne bilo gdje u Hrvatsku, jer ima u Hrvatskoj mjesta s većim udjelom muslimana, nego što dalje na zapad, takav je valjda dogovor s financijerima takvih islamističkih centara – što dalje prema zapadu, to je novac veći. Jer ne iseljavaju se oni da bi stvorili novi život, nego ostvarili stari život na novom teritoriju. Pred ratom u Siriji i Libiji bježe ne samo žene i djeca, nego odrasli muškarci, oni koji trebaju braniti svoje obitelji i domove, stvoriti novu demokratsku državu, i ne zadovoljavaju se privremenim smještajem u Turskoj, na primjer, već žele otići u srce Europe kako bi tamo nastavili svoj džihad. Svima koji situaciju oko migranata poznaju nešto više od prosječnog promatrača je jasno da se među emigrantima nalazi nepoznati broj terorista ISIL-a.

Zapišavanje hrvatsko-slovenske granice islamističkim centrima tek je dio plana kako bi se tisuće i tisuće njih zbrinulo i pripremilo na najzapadnijim dijelovima Hrvatske, tj. pripremilo za drugu fazu invazije na europsku civilizaciju. Krajnje je sumnjivo njihovo financiranje, i ozbiljno je sigurnosno pitanje za ovu Vladu: što hrvatske sigurnosne službe i državna revizija znaju o izvorima financiranja takvih centara i koliko je u financiranje uključen ISIL i druge terorističke islamističke skupine? Da li je možda što ostalo i od Mesićevog prijatelja Gadafija ?

S Račanovim „dimnjakom“ u Piranskim zaljevom namijenjenom Rusiji, kao mogućem izlazu na toplo more i islamističkim uporištem u Umagu, taj dio Hrvatske postaje sanitarni koridor terorizma i ruske imperijalne politike. Islamistički terorizam i šuplji ruski imperijalizam jednako su opasni. Piranski zaljev sve više sliči na poligon propalog Pokreta nesvrstanih. Zapravo invazija emigranata na Europu preko Sredozemnog mora započinje s embargom Rusiji i ta dva događaja itekako su povezana.

Činjenica je da SDP krčmi i kažnjava Istru predajući je islamistima (postoji zahtjev za izgradnju još veće džamije u Puli), jer je očito da s IDS-om više ne može koaliciono zaplesati. Istra je za SDP izgubljeni politički teritorij, zato je Ministarstvo graditeljstva ove Milanovićeve vlade tako izdašno prema islamističkim posezanjima u Istri, blagonaklono prema dobivanju građevinskih dozvola ne samo za islamistički centar u Umagu nego poticajno prema muslimanskoj stambenoj izgradnji u cijeloj Istri.

>>HDZ Istarske županije pozvao čelnike Umaga da podnesu neopozive ostavke

U svojoj nemoći da ponovno stekne pozicije u Istri, SDP Istru dugoročno „pro(e)daje“ muslimanima. Tri džamije u krugu od 100 kilometara (jedna u Umagu, jedna u Puli i jedna u Rijeci) više je nego jasan pokazatelj ciljeva SDP-ove politike.

 

Z. Boci