Bosnu i Hercegovinu mogao bi u narednim danima zahvatiti val migranata koji se preko Srbije nastoje dokopati Europe.

Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine na najvišem je stupnju pripravnosti zbog pojačanog priliva migranata ali i zbog informacija o mogućim napadima.

Riječ je o najavama napada na posebni centar u kojega se do deportacije smještaju strani državljani koji su u BiH ušli ilegalno. Maksimalno smo se posvetili sprječavanju svih vidova nelegalnih migracija - izjavio je čelnik Službe za odnose sa strancima Izet Nizam, u izjavi za sarajevsko "Oslobođenje".

Statistike spomenute Službe govore kako BiH još uvijek nije na meti imigrantskog vala koji je preplavio zemlje poput Grčke i Srbije no ipak je riječ o tisućama osoba koje su u proteklim godinama ilegalno ušle u BiH.

>>

Od 2010. godine u BiH je najviše "ilegalaca" stiglo iz Turske i to više od devet tisuća. Slijede ih Egipćani kojih je bilo oko 300, iz Sirije je stigao 241 ilegalni migrant, iz Irana 176 a iz Albanije 128.

Komentirajući pisanje medija kako u BiH stiže sve više državljana zemalja poput Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije koji masovno kupuju zemljište i grade stambene i poslovne objekte posebice u okolici Sarajeva, Nizam je potvrdio kako je to točno te kako neki od njih dolaze kao ulagači no ima i onih koji zlorabe gostoprimstvo u BiH zadržavajući se u njoj mimo propisa ili je pak koriste kao tranzitnu točku za odlazak u druge zemlje u čemu kao posrednici sudjeluju i neki državljani BiH.

>>Erdogan optužio Europsku uniju za nebrigu o migrantima

Strani državljani za koje se utvrdi da krše propise BiH smještaju se u posebni imigracijski centar kod Sarajeva. Iz Službe za strance upozoravaju kako je stanje u tom centru također vrlo ozbiljno.

-U imigracijskoim centru razina sigurnosti podignuta je na najveću mjeru jer u njemu imamo populaciju koja dolazi iz kriznih zemalja. Naše su pretpostavke da bi i naš imigracijski centar mogao biti metom napada - kazao je Nizam, ne pojasnivši o kakvoj se točno prijetnji radi.

U slučaju pojačanog priliva migranata na BiH, zbog granice u dužini od tisuću kilometara, pod dodatnim pritiskom migranata koji se žele dokopati EU-a naći će se i Hrvatska.

 

M.M.