Oko stotinu imigranata, koji čekaju deportaciju, većinom iz Afganistana, Iraka i Pakistana, pokušali su u petak, 31, srpnja, pobjeći iz pritvora na sjeveroistoku Češke i domoći se Njemačke.

Pokušaj bijega onemogućila je tamošnja policija žurnom intervencijom koja je uključivala i uporabu suzavca.

Nitko vas nije zvao!

Češki predsjednik Miloš Zeman kritizirao je postupke ilegalneih migranata, upozorivši ih da su dužni poštovati pravila zemlje domaćina.

-Niko vas nije zvao. Ali, sad ste ovdje i morate poštovati naša pravila, kao što mi poštujemo vaša kada dođemo u vašu zemlju. Ako vam se ne sviđa, možete otići - rekao je češki predsjednik u intervjuu za list "Blesk".

Zeman smatra kako se azilantima puno više može pomoći aktivnom politikom u njihovim državama.

- Ovim ljudima možemo više pomoći u njihovim zemljama. Moramo raditi na rušenju terorističkih režima, posebno 'Islamske države', kako bi eliminisali glavni razlog njihovog napuštanja svojih zemalja - ocijenio je Zeman.  

Sudeći prema istraživanju Centra za analizu i empirijske studije, više od 70 posto Čeha nije spremno primi migrante iz Afrike i Bliskog istoka u svoju zemlju, navodi AFP.

Oprečnost turskih i zapadnih stavova

Za razliku od Čeha i većine Europljana koji zbog straha od terorizma ne pokazuju preveliku sklonost prema udomljavanju migranata, turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan optužio je Europsku uniju da ne radi dovoljno na rješavanju krize oko migranata koja pogađa njegovu zemlju.

Sudjelujući u raspravi o migrantima, Erdogan je tijekom proteklog vikenda istaknuo kako je njegova zemlja do sad primila dva milijuna izbjeglica, i to 300.000 iz Iraka i 1,7 milijuna migranata iz Sirije.

Za razliku od Turske, koja je civilizacijski i kulturološki bliska državama iz kojih migranti dolaze, australski premijer, Tony Abbott, ima stavove slične stavovima Miloša Zemana.

-ISIS svakoj osobi i svakoj vladi, ako može, dolazi s jednostavnom porukom: ‘Potčini se ili umri“. Ne možete pregovarati s takvom skupinom, možete se samo boriti protiv nje - kazao je nedavno australski premijer Tony Abbott, pozvavši zemlje pacifičkog dijela Azije u borbu protiv džihadista, dodavši da borci Islamske države imaju globalne ambicije.

Zbog zabrinutosti oko utjecaja ekstremističkih islamističkih skupina na domaćem terenu Australija je uvela nove mjere nacionalne sigurnosti, uključujući kriminaliziranje putovanja u destinacije gdje su teroristi aktivni te osiguravanje dodatnih sredstava za policiju i sigurnosne agencije.

Aktualnost Ruudove izjave iz 2011.

Retoriku i poteze Tonya Abbotta mnogi vide kao nastavak ranije izrečenih stavova njegovog prethodnika Kevina Ruuda koji je još 2011. izjavio kako se emigranti, a ne Australci, trebaju prilagoditi.

-EMIGRANTI, A NE AUSTRALCI, TREBAJU SE PRILAGODITI. I to je to, bilo da vam odgovara ili ne. Sit sam toga da se ova nacija zabrinjava da nismo možda uvrijedili neke individue ili njihovu kulturu. Od terorističkog napada u Baliju do danas, svjedoci smo vala patriotizma koji dolazi od većine Australaca. Ova je kultura izgrađena tijekom dvjesto i više godina muka, truda i pobjeda milijuna muškaraca i žena u potrazi za slobodom - kazao je bivši australski premijer Kevin Ruud još 2011. godine.

U kontekst ovih izjava svakako treba dodati i onu njemačke kancelarke Angele Merkel, kako je multikulturalizam mrtav, što je i sasvim izvjesna platforma za budući zajednički europski odnos prema migrantima. Europski sigurnosni sustavi sve otvorenije upozoravaju kako se među emigrantima nalazi potencijalno visoki broj mogućih terorista, što težište aktivnosti "Islamske države" može prenijeti na Zapad.

 

Vladimir Ljubanić