Čelnik SDP-a Zoran Milanović napravio je ono što su meinstream mediji i najavljivali - krenuo je u pojedinačne pregovore sa novoizabranim saborskim zastupnicima MOST-a. Prvi Milanovićev izbor, sasvim očekivano, bio je Drago Prgomet.

MOST koalicija neovisnih lista dobila je izbornu potporu i u budućem sazivu Sabora imati će 19 zastupničkih mjesta. Do tih mandata došli su najviše zahvaljujući čudnoj medijskoj potpori zahvaljujući kojoj su postali prepoznatljiva opcija omiljena kod djela birača.

Dio razočaranih birača je poruke MOST-a i sugestije medija uvažio. Razgovarajući s onima koji su svoj glas dali MOST-u stječe se dojam kako je riječ o osobama koje su pod udarom silnog PR-a meinstream medija odlučile dati potporu novoj političkoj opciji bez obzira što o toj opciji, kao ni osobama kojima daju glas, ne znaju skoro ništa.

I dogodilo se to što se dogodilo - MOST se pozicionirao između dvije velike koalicije, Domoljubne predvođene HDZ-om i lijeve koalicije pompozno nazvane "Hrvatska raste"

Međutim, odmah nakon izbora čelnici Mosta su se počeli utrkivati u svojim izjavama i tumačenjima razloga ovog iznenadnog uspjeha. U posljednjih 48 sati tako smo imali priliku čuti osobne i počesto suprostavljene stavove Drage Prgometa, Stipe Petrine, Roberta Podolnjaka, Ive Lovrinović, Bože Petrova i mnogih drugih MOST-ovaca.

Zahvaljujući tim istupima vrlo brzo se u javnosti nametnuo zaključak kako je očito riječ o heterogenoj skupini koja se međusobno ne poznaje, niti ima jedinstvena gledišta na mnoge teme. Takav zaključak do jučer im skloni mediji odmah su dočekali na nož i počelo je ... !

Nakon takvog izlaska u javnost, uslijedili su današnji pregovori s vodstvima dviju velikih koalicija i prijedlog MOST-a o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva u koje bi, uz MOST kao moderatora, ušle dvije velike koalicije.

Sasvim očekivano, iz HDZ-a su takvu mogućnost odbili, što svakako nije iznenađenje, nego politička realnost. Naivno je bilo vjerovati da će pristati na takav zahtjev. U pravu su oni analitičari koji su utvrdili da za takvu koaliciju dvjema najvećim grupacijama ne treba MOST. I doista je tako.

Za razliku od Petrova koji je u želji da sačuva platformu MOST-a i 19 saborskih mjesta izašao s ovim prijedlogom koji je potpuno oprečan njegovoj predizbornoj izjavi ovjerenoj kod notara, i čelnika HDZ-a koji je otvoreno kazao da od spajanja onog što je podjeljeno pokličom "Mi ili oni" nema ništa, Zoran Milanović je postupio puno lucidnije.

Čelnik SDP-a je napravio ono što su meinstream mediji i najavljivali - krenuo je u pojedinačne pregovore sa novoizabranim saborskim zastupnicima MOST-a. Prvi Milanovićev izbor bio je Drago Prgomet, liječnik koji je prije magistrirao nego doktorirao, da bi zatim operirao ministra Ranka Ostojića i političar koji je kao zamjenik predsjednika HDZ-a imao bolje odnose s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem nego li sa vlastitim kolegama i članstvom u stranci još od razdoblja Ive Sanadera.

U srijedu navečer, Prgomet se tako u stanu Ante Kotromanovića susreo sa Zoranom Milanovićem i započeo igru za koju nitko sa sigurnošću ne može kazati kako će završiti. Oni koji Dragu Prgometa bolje poznaju tvrde da je to sasvim očekivan scanarij, koji se mogao predvidjeti. Da velikih Prgometovih ambicija i kombinatorike postaje svjestan i Bože Petrov pokazuju i njegovi današnji potezi o smjeni dosadašnje glasnogovornice Sanele Dropulić i embargo Dragi Prgometu na istupe u javnosti.

Cirkus je dakle počeo. Drago Prgomet osobno pregovara sa Zoranom Milanovićem o svojoj poziciji. Za to vrijeme mediji koji su do jučer promovirali MOST ukazuju na njegovu heterogenost i najavljuju nastavak Milanovićevih razgovora sa zastupnicima treće opcije čiji mu glasovi trebaju za možebitni ostanak na Pantovčaku.

Danas se na twiteru oglasio i Dejan Jović, deseti najmoćniji Srbin svijeta i bivši glavni analitičar Ive Josipovića, tumačeći Hrvaticama i Hrvatima ono čega će oni tek postati svjesni.

-Postignut je glavni cilj ovih izbora onemogucen je HDZ da nas vrati u 90-te! - napisao je u svome twiter statusu Dejan Jović, nedvosmisleno poručujući kako Hrvatska i u novom mandatu treba srpsko-hrvatsku vladu.

Dvojbeno je mogu li Dejan Jović i njegovi suradnici doista iznova učiniti ono što su učinili 2012. i vještim tajnim igrama, protivno volji 2/3 birača koji su glasovali protiv Milanovića, takvu vladu iznova i dobiti.

Na Boži Petrovu, Dragi Prgometu i MOST-u je da o tome dobro i temeljito razmisle!

 

Robert Horvat