Branko Roglić, jedan od donatora Most-a, u izjavi za slovenske medije ističe kako je vrlo velika mogućnost da se Most priključi SDP-u i zajedno sa Zoranom Milanovićem formira novu vladu.

Analitičari su posljednjih dana sve skloniji tvrdnjama kako je utjecajni uvozni lobi, preko medija u koje godinama "upumpava" ogromna financijska sredstva, onemogućio samostalan dolazak na vlast HDZ-a i Domoljubne koalicije, lustraciju  i provedbu njihovog gospodarskog programa kojim je predviđen gospodarski zaokret prema jačanju domaće proizvodnje i ograničavanje utjecaja uvoznog lobija.

Potvrdu ove tvrdnje vide u činjenici da se među donatorima MOST-a nalazi i Branko Roglić, uz Tedeschija i Todorića, jedan od nekolicine najbogatijih Hrvata. Roglićevo bogatstvo procjenjuje se na više od milijardu kuna, i njegove su tvrtke – njih 14, koje posluju u 17 država – lani imale promet od milijardu i 77 milijuna eura, što je bio najveći skok zabilježen u Europskoj uniji u odnosu na 2013., kad je ukupni godišnji promet Roglićeva poslovnog carstva iznosio 850 milijuna eura.

Roglić je od 2000 godine na ovamo redovito izdašno financirao Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, u Sloveniji financira lijevu vladu Mire Cerara, a u ovoj se predizbornoj kampanji u Hrvatskoj istaknuo izdašnom donacijom Most-u.

U izjavi za slovenske medije, Roglić ističe kako je vrlo velika mogućnost da se Most priključi SDP-u i zajedno sa Zoranom Milanovićem formira novu vladu.

-Svakako da je MOST sad jako lijepa mlada, oko koje će se svi vrtjeti. Mislim da je oko 60% mogućnosti da će se priključiti SDP-u, a oko 40% mogućnosti da se priključe HDZ-u - kaže Roglić u izjavi za slovenski Siol.

Na novinarsko pitanje može li Most stvarno nešto promijeniti, Roglić odgovara da su njihovi ciljevi pravi, ponavljajući ciljeve zapisane u Planu 21, programskim dokumentima IDS-a i HDSSB-a, te ponovljene u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića.

-To je ono, o čemu ja govorim 15 godina. Ne možemo imati 21 županiju, preko 400 općina, potpuno neuravnoteženu administraciju, preveliku javnu potrošnju. Gospodarstvo to više ne može plaćati. To je glavni cilj Mosta i razlog sklapanja te koalicije - ocjenjuje Roglić.

-Kao donator Mosta očekivao sam da će stranka dobiti najviše deset mjesta u Saboru, a dobila ih je 19. Bez Mosta nema niti vlade. U jednom intervjuu pred nekoliko dana su me pitali, što bih uradio s HDZ-om i SDP-om. Rekao sam da bih ih preMostio – i to se dogodilo - navodi donator Mosta u izjavi za slovenski Siol.

Njegova ranija izjava kako “sve treba privatizirati” i drastično smanjiti javnu administraciju sada je dopunjena opasnošću ponavljanja grčkog scenarija u Hrvatskoj.

-Hrvatska je na rubu stečaja, imamo možda još dvije godine do bankrota. Mi smo blizu Grčke -smatra Roglić, koji ne skriva da je skloniji lijevim političkim opcijama, iako je u svibnju ove godine rekao kako “sve treba privatizirati” i drastično smanjiti javnu administraciju.  

Roglić je 25. rujna za Jutarnji otkrio svoje planove s Dragom Prgometom.

-Napravit ću sve da Dragu Prgometa spojim s Ivom Josipovićem. Prgomet je prekrasan čovjek, s njim se može puno toga napraviti. Uistinu bih volio da njih dvojica, Josipović i Prgomet, budu zajedno, a u tom bih društvu volio vidjeti i ekonomisticu Martinu Dalić, koja je po meni super. I nju ću pokušati spojiti s Josipovićem. Također  vrlo pohvalno mišljenje imam i o Sandri Švaljek, kao i o Jadranki Kosor, ali i o gradonačelnicima Metkovića, Omiša i Kaštela iz grupacije “Most" - rekao je tada Roglić, i otkrio novinaru Darku Hudelistu kako je već obavio razgovor na tu temu s Dragom Prgometom.

Branko Roglić u svojim istupima ne skriva kako ima rezervu prema HDZ-u. U svojim istupima redovito objašnjava "da bi se u slučaju pobjede HDZ-a na izborima opet mogla dogoditi “velika pljačka”, kao i u vrijeme Ive Sanadera", bez obzira što je s HDZ-om u vrijeme Mesića i Manolića, i kasnije Sanadera, imao bliske odnose.

Analitičari vjeruju kako su po srijedi puno dublji razlozi od ovih koje Roglić navodi.

- Pitanje lustracije, odnos prema "Regionu" i HDZ-ov gospodarski program temeljen na razvoju domaće proizvodnje te investicije koje će kontrolirati "neki novi klinci" a ne tajkuni stasali u vrijeme Milke Planinc i Ante Markovića, ogromna su opasnost za tu piramidu na vrhu koje su Budimir Lončar i Stjepan Mesić. Upravo ta skupina kreator je ove situacije s MOST-om ali i sotoniziranja Tomislava Karamarka i pokušaji traženja novog vodstva HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem, o čemu smo prije nekoliko dana čitali u medijima. Ovaj krug je iznimno utjecajan u medijima. Oni svojim novcem i utjecajem dirigiraju programski sadržaj HRT-a, RTL-a, Nove TV, Styrijinih i EPH izdanja. Oni su svojim novcem posrnulom Nini Paviću kupili novu igračku koja se zove "Telegram", oni stoje i iza projekta "Dnevno" - ocijenio je Vladimir Ljubanić, suradnik HRsvijeta i odličan poznavatelj zakulisnih igara na netransparentnom djelu hrvatske političke scene.

Roglić je posljednjih mjeseci pokušavao HSLS-a i predsjednika te stranke Darinka Kosora, odvojiti od koalicije s HDZ-om, i uvjeriti ga da na izbore iziđe samostalno, kad već nije bilo moguće da HSLS odigra onakvu "rolu" kakvu je Dražen Budiša odigrao 2000 sa Ivicom Račanom.

Prema pisanju medija, krug političara koji spadaju u najprivilegiraniji krug prijatelja Branka Roglića uključuje Mesića, Kučana i Josipovića. Njegov je politički uzor Miko Tripalo.

 

J. Zd.