Tehnička Vlada Zorana Milanovića u četvrtak je donijela odluku o davanje suglasnosti Općini Primošten za zaduživanje kod OTP banke u iznosu od 10 milijuna kuna.

Na sjednici Vlade, ministar Boris Lalovac je riječ "Primošten" izgovorio vrlo nerazgovjetno i nerazumljivo, a pritom nije navodio iznos zaduženja. Međutim, odluka je službeno najavljena na stranici Vlade Republike Hrvatske i javno je dostupna.

Podsjetimo, gradonačelnik Omiša i saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić, još 30. studenog optužio je gradonačelnika Primoštena Stipu Petrinu da ga je pokušao vrbovati kako bi dao podršku SDP-ovoj vladi i Zoranu Milanoviću.

-Njegovo konstantno laganje i napadanje Mosta u zadnjih desetak dana ima prikrivene motive. Osobno sam spreman i otići na poligraf potvrditi da mi je nudio da podržim SDP, kako bi se time osigurala sredstva za naše lokalne zajednice u Primoštenu i Omišu - kazao je tom prigodom Ivan Kovačić.

Tih "desetak" dana koje je Kovačić spomenuo u izjavi 30. studenog, očito je razdoblje od 20. istog mjeseca, kada je Općinsko vijeće Primoštena donijelo odluku o ovom zaduženju. Tako se i bez detektora laži, o kome su tada govorili Petrina i Kovačić, otkrilo tko je u ovom slučaju lagao a tko govorio istinu.

Nejasno je međutim, čemu to milijunsko zaduženje, kad se Stipe Petrina u medijima u više navrata hvalio da je njegova općina u plusu.

Gledajući ovu priču u kontekstu vremena u kome se događa, više je nego očito kako Stipe Petrina sada ima 10.000.000,00 kuna razloga za podržati Zorana Milanovića.

Da je riječ o transakciji o kojoj bi se morao pozabaviti i Dinko Cvitan upozorio je Damir Kajin.

-Volio bih da lijevica sastavi Vladu, ali ako se parlamentarna većina kupuje državnim jamstvima, onda je to posao za Cvitana i Bajića. To je dno dna hrvatskog parlamentarizma. To se nije dogodilo zadnjih 25 god. 200 mil kn za Zagreb i 10 milijuna kn za Primošten. Ne moraju značiti puno, ali sve upućuje na besprizornu trgovinu. Da to 3 dana pred sastanak s Predsjednicom učini netko sa desnice, svi mediji, sve nacionalne televizije, sve novine pozvale bi narod na prosvjed. Gospodo iz Banskih dvora, ne igrajte se sa demokracijom. Nitko nije pod svoje stavio medije kao IDS i SDP, nitko nije češće kontrolirao DORH i pravosuđe od njih i zato stanite na loptu. Da li se to čini da ne bi netko njih otvarao? Koja je to demokracija kada sjednica Vlade traje 4 minut - napisao je u komentaru Kajin.

Pored općine Primošten, Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama za kredit Europske banke za obnovu i razvoj od 200 milijuna eura, na rok od 15 godina, te Gradu Zagrebu za zaduženje kod Erste&Steiermarkische bank d.d.. Rijeka u iznosu od 190.000.000,00 kuna.

 

J.Zd.