Nakon prvog kruga pregovora o sastavu vlade u središnjici HDZ-a između Domoljubne koalicije i Mosta Božo Petrov potvrdio da će on i Tomislav Karamarko biti potpredsjednici Vlade.

Domoljubna koalicija iznijela je svoj prijedlog za formiranje nove Vlade Mostu. Predlaže se formiranje vlasti u dva koraka. U prvom, do sjednice Sabora, 18. siječnja moramo dobiti Vladu i to u postojećem broju ministarstava. Nakon toga bi krenulo reduciranje broja i racionalizacija svih poslova. Konkretno, u drugom koraku broj ministarstava po prijedlogu Domoljubne koalicije smanjio bi se s 20 na njih 17 uz uvođenje jednog novog koje bi se bavilo demografijom.

-Domoljubna koalicija je dala prijedlog kako se može formirati Vlada. Isto tako i tema jednog državnog hodinga. Postoje određene pozitivne stvari za koje smo se mi sami zalagali za vrijeme izborne kampanje, dakle i depolitizacija, profesionalni menadžment, jasni kriteriji unutar javne uprave. Što se tiče formiranja ministarstava, ukidanja jednih, formiranja novih, postoje određene stvari koje su nam zanimljive. Ali, neću još prejudicirati odluku našeg zajedničkog tijela. Pitanje je koliko je sada vremena dovoljno. Očekujemo da će se određene stvari mijenjati tijekom vremena, teško da će sve sada biti implementirano u roku od 15 dana - rekao je Petrov.

HDZ želi manju vladu, a Most bi postojeći broj ministarstava.

-Išli smo na redukciju broja ministarstava, negdje su predvidjeli 17+1 novo, Ministarstvo obitelji i useljeništva, što smatramo da je dobro zbog teške situacije u Hrvatskoj. Ovo je bio dobar okvir za razgovor, ovo je doista jedan reformski zahvat, slažem se da ih nećemo dogovoriti u 15 dana i nakon Nacionalnog vijeća Mosta prodiskutirat o svemu tome, a Vijeće će imati sigurno i neke svoje sugestije, a onda da krenemo u te reforme. Želimo što prije početi raditi, nakon prve sjednice 18. Sabora, u ovom sastavu, nakon toga kreće reduciranje tog broja i racionalizacija svih poslova - istaknuo je Karamarko.

Nacionalno vijeće Mosta bi o preijedlogu Domoljubne koalicije trebalo raspravljati već u utorak.

-Naš dogovor je da će sastanak našeg zajedničkog tijela biti ujutro u 9, do 12 sati ćemo mi i imati odluku. Slažemo se s racinalizacijom i ukidanjem određenih, ne samo ministarstava, nego i agencija i drugih javnih ustanova. Taj dio podržavamo, samo je sada bitno definirati vrijeme u kojem se može to provesti, jer bitno je i uključiti i stručnjake od strane Domoljubne koalicije i ljudi koji su pomagali Mostu kroz ovih šest mjeseci i to na takav način uz javnu raspravu. To će biti teško napraviti u 15 dana, ali definitivno postoji prostor i mi se tu slažemo. I na sastanku smo se složili da se taj dio mora provesti - naglasio je Petrov.

Most traži čelne pozicije u šest ministarstava. Žele pravosuđe, upravu, gospodarstvo, poljoprivredu, zaštitu okoliša i unutarnje poslove.

-Mi smo jasno već rekli da ćemo inzistirati na određenim ministarstvima za koje imamo stručne osobe. Trenutno traju pregovori, zbog toga se ne bih volio zalijetati s izjavama. Bitno je korektno napraviti razgovore. Imamo idućih tjedan dana. Pregovori će završiti s jedne strane uspješno. Mi smo jasno rekli za koje resore imamo stručne osobe, ne bih volio ulaziti u ocjene što će na kraju pregovora biti. Važan nam je resor unutarnjih poslova i pravosuđa, želimo se obračunati s resorima koji su Hrvatskoj rana zadnjih 20 godina. Bitno je pustiti još tjedan dana pregovora, bitno je dogovoriti oko stručnih osoba koje će voditi te resore, nije kvalitetno raditi ultimatume za pregovore - istaknuo je Petrov.

>>Rasklimani Most želi nove izbore

Mostovo insistiranje na MUP-u Karamarko ne vidi kao nedostatak povjerenja.

-Zna se tko je pokretao borbu protiv kriminala u ovoj državi od '93., ne doživljavam to tako. Jako sam zadovoljan tonom kojim smo razgovarali, doista želimo reforme. Svi smo svjesni da su za te reforme potrebno vrijeme, to je bitno. Što se tiče resora, nema ucjena ni podcjenjivanja, uzimamo najbolje ljude s dobrim CV-ima - istaknuo je Karamarko.

Podsjetimo, čelnik Mosta Božo Petrov je tijekom dana izjavio da su prijevremeni izbori uvijek opcija.

 

M.M.