Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da je odlazeća vlada poprilično osramotila Hrvatsku oko kandidature Vesne Pusić.

-O tome ćemo naravno razgovarati, mislim da do sada procedura nije ispoštivana i da se zahvaljujući ovoj odlazećoj vladi zapravo Hrvatska poprilično osramotila. Ne znam koliko je taj kandidat adekvatan za nas - istaknuo je Karamarko u razgovoru s novinarima nakon današnjih konzultacija.

>>Kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a nevažeća

Osvrnuo se i na današnje konzultacije, dodajući kako će zaključci biti doneseni na predsjedništvu stranke.

-Nema zaključaka, mi smo išli prekjučer na teren, trebali bi čuti mišljenja naših ljudi oko tog dijela. Htjeli smo proširiti našu bazu podataka o našim stručnim ljudima koji mogu aplicirati za određena mjesta, sad je vrijeme da to krenemo konkretizirati, i kao što smo rekli to će se događati u sljedeća dva tjedna. Danas su ovo bile prve konzultacije, sutra je predsjedništvo u 12 sati. Tamo ćemo isto obrazložiti, mogu podnijeti izvješće o pregovorima s kolegom iz Mosta, i tako dalje, redoviti stranački rad - rekao je Karamarko.

Osvrnuo se na navodno pismo "Ženske mreže" upućeno mandataru Oreškoviću, i navode novinara kako iz te organizacije za ministra ne žele Antu Ćorušića, Stjepana Šterca i Davora Kunsta.

-Moram priznat da još uvijek ne znam za takav dopis, intervenciju. To od vas prvi put čujem, pogledat ću o čemu je riječ - istaknuo je čelnik HDZ-a, dodajući kako takve organizacije ne bi trebale sudjelovati u tome ukoliko nemaju debele razloge i argumente za to.

Novinare je zanimalo što će vlada učiniti po pitanju naše demografske slike koja je prilično loša i "hoće li se provoditi reforme od tisuću eura po djetetu".

-Apsolutno će se založiti da to bude i realizirano, mi smo u našem projektu, dakle, restrukturiranja odnosno preformuliranja same vlade pri čemu smo smatrali da moramo smanjiti broj ministarstava, ali ipak htjeli povećati za jedno ministarstvo, a to je ministarstvo obitelji, useljeništva i demografske obnove. Prema tome, problem je doista kroničan, rekao bih, problem je vrlo opasan za nas i smatrali smo da bi u rješavanju tog problema trebali pristupiti doista temeljito kroz organizaciju ministarstva koji se bavi isključivo tim problemom - zaključio je Karamarko.

 

M.M.