I unatoč činjenici da njegovo ime nije na popisu budućih ministara koje je maandatar Tihomir Orešković podjelio novinarima, Vlaho Orepić novi je ministar unutarnjih poslova, javlja portal seebiz.eu.

Vlaho Orepić je kandidat iz kvote MOST-a, zbog koga su Božo Petrov i Nikola Grmoja tjednima inzistirali na ovom resoru.

Iako je najavljivan kao stručna osoba, Orepić je svoj image u javnosti izgradio kao predsjednik Udruge građana Škanj i višegodišnje kontroverzne borbe protiv izgradnje termoelektrane u Pločama.

Podsjetimo, građani Ploča su početkom 2015. godine na referendumu odbili ideju o gradnji termoelektrane u ovom mjestu. Upravo iz tog razdoblja datira i njegova suradnja s Božom Petrovom i Most-om koji su ga tada i podržali.

S druge strane u djelu stručne javnosti mogle su se čuti i ocjene kako je pod krinkom ekologije u to vrijeme zapravo rušena energetska stabilnost Republike Hrvatske za račun određenih inozemnih energetskih lobija.

U listopadu 1991. Orepić je od strane tadašnjeg Izvršnog vijeća Skupštine općine Ploče imenovan zapovjednikom Štaba Narodne zaštite, a 8. prosinca 1991., kao osoba s činom zastavnika JNA, imenovan je na dužnost zapovjednika satnije ročnika koja je djelovala pri Ratnoj luci Ploče.

Međutim, formiranje spomenute satnije nije bilo službeno priznato sve do travnja 2014. i odluke bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića.

-Premda zakonski i podzakonski akti ne sadrže pojam “prvi ročnik“, iz dosadašnjih saznanja i podataka dostupnih preko arhiva Prve satnije mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a i Središnjeg vojnog arhiva, razvidno je kako ste vi, skupina mladih ljudi iz pločanskoga kraja i doline Neretve, uistinu bili prvi ročnici u sastavu Hrvatske vojske - kazao je tadašnji predsjednika RH Ivo Josipović u travnju 2014. potvrđujući status spomenute postrojbe s Orepićem na čelu kao Prve satnije mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a.

 

J. Zdunić