Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je u subotu da on osobno obavio razgovore s Draganom Lozančićem, sada već razriješenim ravnateljem SOA-e Draganom Lozančićem, dodajući da u ovom trenutku ne vidi razlog za njegovu smjenu.

-Mislim da se razrješenje ravnatelja SOA-e može dogoditi jedino ako su dva potpisa (predsjednice i premijera) tako da u ovom trenutku gospodin Lozančić nije još uvijek razriješen, s tim da je Predsjednica učinila taj korak od svoje strane. Ja sam obavio razgovor sa gospodinom Lozančićem jer sam se htio upoznati sa svim stvarima koje se događaju i ja u ovom trenutku ne mogu reći da sam primijetio kod gospodina Lozančića bilo koje stvari koje bi mene upućivale da postoje razlozi zbog čega on ne bi mogao biti i dalje ravnatelj SOA-e. O svemu tome bi trebao odlučiti premijer za kojeg vjerujem da ima i više informacija nego što bih ja imao i zato smatram da će on donijeti najkvalitetniju odluku slijedeći tjedan - rekao je Petrov u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Istaknuo je kako ga je premijer Tihomir Orešković pozitivno i ugodno iznenadio.

-S obzirom na način dosadašnjeg rada s predsjednikom Vlade ja znam da ćemo imati mogućnost sudjelovati i mogućnost prijedloga. Mogu reći za predsjednika Vlade da je čovjek koji izuzetno poštuje argumente i nikad neće naglo donijeti odluku - rekao je Petrov,

Osvrnuo se i na situaciju s HDZ-ovim odbijanjem SDP-ovog prijedloga o Ranku Ostojiću za čelno mjesto saborskog Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost, poručivši da će Most još vidjeti kako će o tome glasovati.

-Postoje i dobre i loše strane tog prijedloga, a kako će Most glasovati to ćemo još vidjeti. Dobre strane su da se treba poštivati običaj da to pripada opoziciji i treba se složiti s prijedogom koji da druga strana. No s druge strane, diskurs i komunikacija koja je vođena od strane osobe koja je predložena, po nama ne priliči osobi koja je bila na tom položaju i to je jedini kamen spoticanja koji je postojao kod nas - kazao je Petrov, dodajući kako ne želi prejudicirati odluku Mosta.

Ustvrdio je kako ne vidi nikakav velik problem u stavovima aktualnog ministra Zlatka Hasanbegović u odnosu na određene povijesne teme.

-Mislim da je danas svakom jasna razlika između antifašističkog otpora, antifašizma u cjelini i totalitarizma koji je uslijedio. Sustav koji je bio za vrijeme NDH je bio totalitaran, antifašistički pokret potom mislim da je bio potreban ali i razdoblje iza toga nosi određene posljedice, na žalost koje se prenose i nakon osamostaljenja Republike Hrvatskle - rekao je Petrov, dodajući kako se ne bi usudio kvalificirati ministra Hasanbegovića kao osobu koja nije stručna za taj resor.

Mišljenja je i kako se financiranje neprofitnih medija ne treba u potpunosti ukinuti

- No veliki problem države je deficit i financije koje treba konsolidirati te se zbog toga u određenim stvarima mora biti rigorozan što nije dobro za različite resore - istaknuo je Petrov.

Protiv je svake lustracije osim "lustracije pretvorbe koja se događala na početku, nakon osamostaljenja".

-Smatram da nam podjele nisu potrebne i dovodim u pitanje kakve bi posljedice lustracije mogle biti. Ne bih volio da krene bilo kakva lustracija osim lustracije pretvorbe koja se događala na početku, nakon osamostaljenja - zaključio je Petrov.

 

M.M.