Temeljem Rezolucija Vijeća Europe 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, iz 2006. godine, i deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. (dokument objavljen u "Narodnim novinama" br. 76/2006.) u tijeku je priprema Zakona o lustraciji.

Potvrdio je to jučer potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš.

-Intencija je kažnjavanje tih zločina i zločinaca, znači nije intencija nikakv lov na ljude, nikakav lov na vještice, nema potrebe da onaj tko nije izvršio zločin da se osjeća prozvanim time. Ali ja smatram da je u Hrvatskoj ubojstvo nevinog čovjeka zločin i onaj tko je ubio jednog čovjeka da je zločinac - rekao je tom prigodom Ivan Tepeš.

Najava izrade tog zakona, sasvim očekivano, odmah je izazvala mnogobrojne reakcije. Uz sasvim otvorene prigovore lijevog političkog spektra, protiv ovog zakona oglasio se i čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

-Lustracija na način lova na vještice - ne. A u ovom trenutku, dok je širina normalnog centra ili sredine ravna sječivu noža, gdje samo postupajući normalno postajete ustaša ili komunjara, mislim da bi to samo produbilo tenzije - izjavio je Petrov za Večernji list.

Poput čelnika Mosta rezonira i Milorad Pupovac.

-Hrvatskoj ne treba zakon o lustraciji jer je 90-tih prošla dva razdoblja lustracije, političko i etničko - smatra Milorad Pupovac.

Za razliku od Petrova i Pupovca, Željka Markić smatra da je raščišćavanje s komunističkom prošlošću nužnost za hrvatsko društvo.

-Raščišćavanje totalitarne komunističke prošlosti je nužno. Fašističku smo već jednim velikim djelom u proteklih 50, 60 godina raščišćavali. Komunističku totalitarnu prošliost važno je raščistiti radi demokracije - istaknula je Markić.

Kako neslužbeno doznajemo, Zakon o lustraciji je u pripremi. Izradu zakona priprema Udruga hrvatski križni put na čijem je čelu Bruna Esih a predlagatelj u Saboru bit će Domoljubna koalicija.

 

M.M.