U Hrvatskoj nema trećeg puta! Postoje borci za pokrajine Slavoniju, Dalmaciju, Liku i Istru u Velikoj Srbiji, koja se može zvati i Jugoslavija – iako je to ime malo kompromitirano! – te borci za Hrvatsku u Europskoj uniji.

Svaki "treći put" na ovim prostorima bio je i ostao zamka lakovjernima i svojevrsni marš putevima UDB-e i KOS, pa shodno tome tek veća ili manja prijevara.

Čim vidim po Zagrebu da se premijer Tihomir Orešković susreće s "vječitim skojevcem" Ninoslavom Pavićem (skojevac od "Poleta" i "Komunista", preko "Jutarnjeg lista" do "Telegrama") i s njim i njegovim "Telegramom" dogovara nešto, kad vidim da su mu savjetnici ljudi poput Stjepana Bartulice, Jakše Puljiza i Davora Huića, te kad znam da je tu negdje i veliki meštar "etičkog pluralizma" pater Ivan Tolj – koji je malo najbliži savjetnik Ninoslava Pavića, malo savjetnik u navodno konkurentskoj Styriji i "Večernjem listu", uzgred kontrolirajući "ustaško-komunistički portal Dnevno.hr", i njegove filijale diljem Bosne i Hercegovine (Dnevno.ba) i Srbije (Dnevno.rs) – nekako osjetim nelagodu.

>>Tko Timu bira tim?

Naime, vikendice Ninoslava Pavića i Josipa Manolića su nekako jedna do druge u Novom Vindolskom, a gdje je Manolić, tu je i UDB-a, a bogme i njen dugogodišnji suradnik od rane mladosti i Stipe Mesić.             

Ivo Josipović i Stjepan Mesić proizvodi su kreatora antituđmanovske politike nekadašnjeg OZNA-ša Budimira Lončara i njegovih međunarodnih veza uključujući i one u pokretu "nesvrstanih". Kadriranje i plan s Mostom, uključujući i neuspješan pokušaj dovođenja na čelo "sakupljača gelera" Drage Prgometa, pokazuje da Hrvatska uvijek može gore! Uloga ovog kruga, kao i njihovih gospodarskih i medijskih ispostava, u kadriranja unutar Mosta pokazala su kako je svoje utočište tamo našao čitav niz nesipavanih, no ipak probuđenih spavača.

Nova mlada snaga koja će "pokrenuti i reformirati Hrvatsku", preko Ministarstva zaštite okoliša, pomoćnica je ministra Slavena Dobrovića (MOST!) dr. Lidija Runko Luttenberger. Ona je rođena je 13. listopada 1959. u Rijeci, gdje je završila sedam razreda osnovne škole, a zatim je školovanje nastavila u Săo Paulu, Brazil, gdje je pohađala američku gimnaziju Mary Immaculate High School i s odličnim uspjehom maturirala. Godine 1977. upisala je Strojarski fakultet Univerziteta Mackenzie u Săo Paulu, te na Tehnički fakultet u Rijeci, gdje je diplomirala 1983. godine. Magistrom tehničkih znanosti iz područja strojarstva postala je 3. listopada 1990., a 2010. obranila je doktorsku disertaciju.

Ono što je kod nje zanimljivo je da joj je otac Radoslav Runko bio generalni konzul SFR Jugoslavije u Sao Paolu od 1973. do 1978. i to kao povjerljiv jugoslavenski i partijski kadar. Otac i ona su malo petljali sa Savezom komunista – Pokretom za Jugoslaviju 1990. (zlobnici spominju i Srpsku demokratsku stranku Jovana Raškovića!), no potom, kako je suprug Axel Luttenberger bio gradonačelnik Opatije od 1993. do 2001., naravno kao član regionalne strane – IDS, dalo se preživjeti. IDS Ivana Jakovčića (sin Jugoslav!) bio je uvijek za talijansko-srpsku Istru pod Hypo-bankom i što labavije veze sa Hrvatskom.

Ukratko, kad netko iz opatijskog "Komunalca" dođe za pomoćnika ministra na državnoj razini to otvara mnoge sumnje, a kad još osobno poznajete konkretnu osobu, onda averzija prema – "hrvatskom trećem putu" postaje još izraženija.

No, koliko god je ta stvar sve manje podnošljiva nama koji gledamo sa strane, sve je očitije kako se isto to može kazati za dio onih koji čitavu stvar gledaju iznutra. Dio njih sve otvorenije upozorava na činjenicu kako su izvorni Most-ovci već dugo manjina u Mostu. Do toga je došlo svojevrsnim presingom i kadroviranjem u kome su "osnaženi" Prgometom, Petrinom, Lovrinovićem, Martinovićem, Podolnjakom, Orepićem, Jurlina-Alibegovićkom i čitavim nizom pojačanja iz SDP-a, SDSS-a i strukture Budimira Lončara, zasjeli na sve ključne pozicije i postali apsolutna većina. Stoga je zanimljivo vidjeti što će u skoroj budućnosti biti s Božom Petrovim?

Prema određenim prosudbama, da je "sakupljač gelera" ostao u Mostu - Božo Petrov bi već bio prošlost. Kako nije, kreatori javne scene u Hrvatskoj potrudili su se pronaći mu zamjenika. Nasljednik Bože Petrova i vođa tzv. konzervativne opcije zove se Tihomir Orešković. On će pod platformom konzervativizma i trećeg puta, uz kritiziranje HDZ-a, u skoroj budućnosti pokušati stvoriti stranku političku stranku zaštitnicu interesa krupnog kapitala. Takvo što od aktualnog premijera očekuju, naime, financijeri i politički mentori projekta Mosta otvoreno stavljajući do znanja da je izvorni Most odradio namjenjenu mu ulogu.

>>Orešković za Bloomberg :Javni dug smanjit ćemo prodajom 30 milijardi eura državne imovine!

Dakle, treći put očito preseljava u navodno konzervativni dio političkog spektra, što nije iznenađujuće ukoliko vidimo da su kreatori "trećeg puta" i dolaska Zlatka Komadine na čelo SDP-a zapravo iste osobe.

Nije li primjer za to i pozicioniranje "Most-ove" dr. Lidije Runko Luttenberger?

 

F. Perić