Posljednji predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije i aktualni predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor, poručio je u nedjelju kako je Nezavisna država Hrvatska "neosporno bila zločinački režim s kojim moderna hrvatska država nema ništa zajedničkoga", pokazujući tako da državu i režim ne može razlikovati.

-I na današnji dan treba jasno i nedvosmisleno dati do znanja da moderna hrvatska država nema ništa sa zločinačkim i marionetskim režimom NDH - stoji u priopćenju predsjednika HSLS-a.

-NDH je bila tvorevina koja se, mimo volje hrvatskog naroda, odrekla dijela Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara te Baranje i Međimurja, zločinački režim koji je progonio i masovno likvidirao Židove, Rome i Srbe te sve Hrvate koji nisu podržavali ustaški pokret - ističe Kosor.

Današnja neovisna i demokratska Hrvatska utemeljena je na referendumskoj volji hrvatskog naroda i građana, obrambenom Domovinskom ratu, u kojemu je, napominje, i sam sudjelovao kao dragovoljac 1991., te na tekovinama antifašizma iz Drugog svjetskog rata.

-Zato poručujem salonskim povijesnim revizionistima (od kojih većina nije niti aktivno sudjelovala u borbi za modernu Hrvatsku): nemojte nas sramotiti već skrušeno svi kleknimo pred svakom, ali baš svakom nevinom žrtvom naše napaćene povijesti - poručio je Kosor u priopćenju upućenom medijima u nedjelju.

>>

Podsjetimo, na ovakve ocjene Darinka Kosora, ali i one izrečene od Stjepana Klasića, reagirali su povjesničari Blanka Matković i Stipo Pilić.

 

M.M.