U članki pod naslovom "Bit ću sa Srbima i Židovima", beogradski list Blic piše danas kako je bivši predsjednik Ivo Josipović izjavio da se u Hrvatskoj tolerira pojava ustaštva, čemu su, kako tvrdi, znatno prodonijele vlasti u Zagrebu.

-Hrvatska nije ustaška zemlja. Ima snažnu antifašističku tradiciju, ali su sada na neke pozicije došli ljudi koji misle drugačije. Ići ću na komemoraciju proboja jasenovačkog logora, ali ne na onu državnu, već na skup koji će organizirati zajednica židovskih općina u Hrvatskoj i antifašističke organizacije. Nadam se da će nam se priključiti i predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća - rekao je bivši hrvatski predsjednik i počasni doktor Ruskog sveučilišta u Kalinjingradu u izjavi za beogradski Blic.

Pupovčev zamjenik Saša Milošević u izjavi za beogradske medije tvrdi da je u Hrvatskoj "na refašizacija hrvatskog društva".

-Na državnoj komemoraciji govore predstavnici vlasti, a ne predstavnici naroda žrtava. Na djelu je refašizacija hrvatskog društva, uzdiže se ustaštvo, a država ne reagira, nego ga potiče - ocijenio je za Blic  Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca.

>>"Ustaške zmije", nacionalizirani stanovi i život s antisemitskim stricem

Beogradski list podsjeća na ocjenu direktora Jeruzalemskog centra za istraživanje zločina holokausta „Simon Wiesental” Efraima Zuroffa, u povodu komemoracije jasenovačkim žrtvama, kako "Hrvatska pokušava zataškati zločin u Jasenovcu i učini ga manje važnim", te da se "nesudjelovanjem na skupu čiji je pokrovitelj država šalje jasna poruka".

Podsjetimo, prve optužbe zbog navodnog jačanja fašizma u Europi i Hrvatskoj pojavile su se u posebnom izvješću Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacijeiz svibnja 2015. godine, objavljenog pod naslovom „Neo-nacizam: Opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava“

 

M.M.