Predsjednik Sabora Željko Reiner sastao s izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za pitanja povrata imovine koje je predvodio američki posebni izaslanik za pitanja holokausta u State Departmentu Nicholas Dean.

Predsjednik Sabora tom je prilikom naglasio da u Hrvatskoj antisemitizam uopće nije problem, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog Sabora.

Reiner je s Deanom razgovarao o restituciji židovske imovine oduzete pravnim i fizičkim osobama za vrijeme ustaškog režima i jugoslavenske komunističke vladavine.

>>"Ustaške zmije", nacionalizirani stanovi i život s antisemitskim stricem

Reiner u svom izlaganju naglasio ulogu Židova u Hrvatskoj i njihov doprinos hrvatskoj povijesti. Ponudio je više modela rješavanja njihove imovine te upoznao nazočne sa pravima nacionalnih manjina uključujući i židovsku zajednicu. U svom izlaganju posebno se osvrnuo na aktivnosti i programe koje provodi RH te edukaciju o holokaustu.

Predsjednik Sabora je istaknuo da u usporedbi s mnogim drugim zemljama antisemitizam u Hrvatskoj uopće nije problem, navodi se u priopćenju.

Nicholas Dean tijekom posjeta Zagrebu sastao s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović, te obojicom potpredsjednika vlade Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom.

>>Zašto baš Jasenovac?

Iako dogovoren ranije, posjet izaslanika State Departmenta poklopio se s odlukom Saveza židovskih općina Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća (SNV) da ne sudjeluju u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. 

 

M.M.