Udruga Hrvatski časnički zbora Grada Splita oglasila se priopćenjem za javnost u svezi zloupotrebe komemoracije u Jasenovcu

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U Hrvatskoj nitko, ama baš nitko, ne negira zločinački karakter režima NDH, niti na bilo koji način dovodi u pitanje zločine koji su počinjeni u Jasenovcu, za razliku od mnogih drugih država i naroda gdje ekstremne neonacionističke stranke postaju parlamentarne.

Komemoracija u Jasenovcu je mjesto izražavanja iskrenog pijeteta prema svim žrtvama i jedino to bi trebalo biti moguće na takvome mjestu. Nažalost, postoje bijesne hijene obojene u ljudskom ruhu kojima ništa nije sveto, kojima je to prostor za podjele i politička potkusurivanja, a od njihove uništavajuće prirode ništa drugo se nije moglo niti očekivati.

Stoga, izmišljanje onoga čega u Hrvatskoj nema, a poglavito čega nema u službenoj hrvatskoj politici, nije ništa drugo već opetovana agresija jugonacionalista i velikosrba koji galamom, vikom i korištenjem svojih medijskih kanala žele proizvesti potpuno krivu virtualnu sliku o današnjoj Hrvatskoj.

Oni zapravo žele spriječiti bilo kakav pokušaj preispitivanja nekih jako spornih i neodrživih mitova koje desetljećima proizvodi velikosrpska i jugokomunistička agitpropovska "historiografija".

Aktivnu ulogu u ovoj aktivnosti imaju i neki povjesničari koji su sasvim je očito, osramotili sebe i svoju profesiju nekritično prihvaćajući sve mitove i ideološka pretjerivanja koja su proizvedena proteklih desetljeća.

Hrvatska nužno treba povijesnu istinu i samo istinu, koja će biti sagledana iz svih mogućih izvora i utemeljena na svim, apsolutno svim činjenicama.

Vjerujemo da je to cilj svakom civiliziranom građaninu Hrvatske i cijelog svijeta, te u toj vjeri potičemo sve pozvane da pristupe istraživanjima i raspravama koje će snažno poduprijeti i Hrvatska vlada.

Poznato je da se pravedni i istinoljubivi ljudi istine ne boje, te smo uvjereni da dogmatske i tendenciozne agitpropovske snage neće i ne mogu zaustaviti utvrđivanje potpune povijesne istine.

Znamo da nikakva nova saznanja nisu i neće biti moguća po pitanju zločinačkog režima NDH koji je, poput svoje prethodnice Jugoslavije i susjedne Nedićeve Srbije donio i primjenjivao  rasne zakone, niti je to ikome cilj, ali smo sigurni da će dokazati tezu da nije počinjen nikakav genocid "nad Srbima" i to "samo zato što su Srbi" , a što je jedna od vrlo spornih te znanstveno i pravno neodrživih teza osoba i skupina koja i ovih dana provode verbalnu mitomansku agresiju na Hrvatsku.

Krajnji cilj takvih snaga je "vratiti kotač povijesti" i naći opravdanje za monstruozne zločine velikosrpske politike učinjene prilikom agresije na RH, BiH i tijekom rata na Kosovu", stoji u priopćenju udruge Hrvatski časnički zbor Grada Splita.

M.M.