U Münchenu je nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Suci su ispitivali jednog od najboljih bavarskih stručnjaka za sudsku medicinu - profesora Wolfganga Eisenmengera.

On je iz arhiva u platnenoj vreći donio dokazni materijal s mjesta ubojstva. Opisao je sucima da su hicima pogođenog Stjepana Đurekovića ubojice udarile po glavi teškim metalnim predmetom. Na pitanje jesu li to učinili rasklopivom vrtnom lopaticom, forenzičar je odgovorio negativno. Na pitanje Perkovićeve obrane rekao je kako su ubojice vjerojatno udarale ne samo jednim predmetom - moguće, rekao je, i drvenom palicom.

Suđenje se nastavlja poslijepodne kad bi u svojstvu svjedoka trebao biti ispitan nekadažni veleposlanik SFRJ u Njemačkoj i bivši jugoslavenskiministar vanjskih poslova te suradnik dvojice hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, Budimir Lončar.

Podsjetimo, iz kuloara bliskim Sudu u Münchenu, procurile su informacije kako je sud navodno došao u posjed novih dokumenata iz Udbinih arhiva koji teško terete okrivljenike, a pokazuju da je širi krug Udbinih šefova planirao operacije u inozemstvu.

Spomenuti kuloarski izvori u Münchenu tvrde kako u dokumentima stoji da je tadašnji savezni sekretar unutarnjih poslova Stane Dolanc izdavao odobrenja za operacije u dogovoru i suradnji s političkim vrhovima, republičkim ministrima unutarnjih poslova te dužnosnicima Udbe iz nekadašnjih jugoslavenskih Republika.

 

M.M.