Nekadašnji ministar zdravstva Darko Milinović obrušio se u današnjem Večernjaku na zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, istaknuvši kako neće dozvoliti da ga itko veže ni za Tomislava Karamarka ni za Milijana Brkića. Povratak u Predsjedništvo HDZ-a smatra kreditom koji je stekao naporno radeći, te poručuje da nema namjeru stečeno olako izgubiti

-Vidim puno spinova, a situacija je sljedeća: neću dozvoliti da me itko veže ni za Tomislava Karamarka ni za Milijana Brkića. A to sam trebao jedva dočekati, kada je po nekima Karamarko na koljenima, pa oplesti po njemu. Nisam takav čovjek. Svoj kredit koji sam stekao mukotrpno radeći u protekle četiri godine, vrativši se u sam vrh HDZ-a, ne želim tako lako izgubiti. To me u prošlosti gotovo došlo glave u političkom smislu. Nisam spreman više ginuti ni za koga, već razborito prosuđivati i biti faktor koji ujedinjuje, a ne razdvaja - istaknuo je Milinović u razgovoru za Večernji list očito aludirajući na svoje osobne stavove izrečene prije četiri godine o Tomislavu Karamarku.

Ispričao je i svoju verziju o događajima na predsjedništvu HDZ-a koji su se dogodili prošle subote.

-Na Predsjedništvu je bilo glasanje o Karamarkovu prijedlogu da u idućih sedam dana sastavi Vladu i da on vodi sam pregovore. Prije toga Brkić je zatražio njegovu ostavku, a Karamarko mu je predložio da o tome glasujemo. No Brkić je odustao i nije dao taj prijedlog na glasanje. Toga sam trenutka podržao instituciju predsjednika stranke, a danas je to Karamarko. Tako sam htio osnažiti pregovaračku poziciju HDZ-a i to upravo kroz svoj primjer, jer sam jedini, sjetit ćete se, svojevremeno kritizirao Karamarka. Međutim, došlo je do raskola između Karamarka i Brkića i to je izašlo u javnost - tvrdi Milinović u svojoj verziji priče.

Tvrdi da je Tomislava Karamarka i projekt ulaska u preslagivanje vlasti podržao zbog interesa stranke.

-Milijan Brkić je na svim tijelima do ove subote bio najveći kritičar Mosta i premijera Oreškovića, a na Predsjedništvu je tražio da podržimo Oreškovića i Most i pristanemo na još jedan Mostov ultimatum. Jedinstvo je sada ono što je najpotrebnije HDZ-u. Oni koji to ne vide ili su politički nepismeni ili rade namjerno na uništavanju HDZ-a - pojašnjava Milinović ne dotičući se pri tome odgovornosti stranke za državu.

Smatra kako su svi oni koji su, raspravljajući o načinima izlaska iz krize, iskazali osobno mišljenje drugačije od onog koje je iznio Tomislav Karamarko naštetili ugledu HDZ-a.

-Kao što sam rekao, oni koji su to predložili sami nisu htjeli da se o tome glasa i glasali su, osim Ivane Maletić, za Karamarkov prijedlog. Možda nisu svjesni da time nisu naštetili Karamarku, nego HDZ-u. Neće nama nitko davati ultimatum i svako malo govoriti tko bi se trebao povući. Sad je to Karamarko, a nakon toga Brkić, pa onda netko treći. To si stranka ne smije dopustiti - ocijenio je Milinović, potvrđujući kako stanje u HDZ-u nije niti malo idilično.

Brkićevo drugačije gledanje na mogućnosti izlaska iz političke krize koja je zahvatila izvršnu vlast i dobronemjerne upozorbe Tomislavu Karamarku, Milinović pokušava predstaviti kao pokušaj preuzimanja HDZ-a.

-Brkić se obratio Karamarku i rekao: “Ajmo sada nakon četiri godine razgovarati otvoreno”. Kako su njih dvojica onda do sada razgovarala? S figom u džepu? To me je još više iznenadilo budući da svi znamo kako je glavni kreator politike HDZ-a bio upravo Brkić. To je rekao i sam predsjednik na sastanku, da mu je dao ovlasti koje glavni tajnik inače nema. A moram nadodati da se sa svim što je Brkić rekao slažem, osim da Karamarko mora dati ostavku u Vladi. Ako ćemo pošteno, to je bio pokušaj preuzimanja HDZ-a. Oni koji zagovaraju ostavku T. Karamarka moraju i sami otići jer se ne mogu ekskulpirati iz ove situacije - poručuje Milinović.

Mogućnost neuspjeha preslagivanja vidi tek kao eksperiment nakon koga će se, kako je kazao, ispričati građanima i krenuti dalje.

-Ako nemamo većinu, trebamo se ispričati za ovaj eksperiment, za koji smo mi odgovorni jer nije uspio, i ići na nove izbore. Ako izgubimo te izbore, onda trebamo raspisati izvanredne izbore za predsjednika i zamjenika predsjednika. To bi bilo najpoštenije - istaknuo je Milinović neizravno potvrđujući kako je preslagivanje zapravo eksperiment za koji nitko sa sigurnošću ne zna kako će završiti.

 

M.M.