Osam Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske organizirali su mirni prosvjed koji će se održati u subotu 18. lipnja 2016. godine za vrijeme otvorenja novoobnovljenog spomenika u naselju Paklenica.

Braniteljske udruge, naime, otvaranje spomenika sa simbolima pod kojim je razarana Hrvatska smatraju sramotnim činom.

-Otvorenje ovog spomenika koje organiziraju Udruga antifašističkih boraca i antifašista Novske u suradnji sa Mjesnim odborom u Paklenici sramotan je čin i nešto što demokratska povijest Novske ne pamti. Na vrhu spomenika postavljena je petokraka sa srpom i čekićem, ista ona koju su nosili vojnici agresori na Hrvatsku, oni od čijeg je metka na području našega grada stradalo 314 branitelja - poručuju organizatori prosvjeda.

Okupljanje prosvjednika je predviđeno pred Domom branitelja u Novskoj (A.Knoppa 1, Novska), a potom u 10. sati slijedi odlazak u Paklenicu.

U pozivu Udruge antifašističkih boraca i antifašista Novske i Mjesnog odbora Paklenica tijekom otkrivanja spomenika govoriti će Antun Maruski, predsjednik UABA Novska, Zdenko Domitrović, predsjednik Mjesnog odbora Paklenica, novljanski gradonačelnik Vlado Klasan i Franjo Habulin, predsjednik Saveza AFB Republike Hrvatske.

 

M.M.