Tomislav Karamarko odstupio je s mjesta predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Tu odluku priopćio je na tiskovnoj konferenciji, održanoj u stranačkim prostorijama, neposredno prije sjednice Predsjedništva stranke.

-Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, zbog interesa stranke i bez ikakvih pritisaka. Ponosan na sve ono što smo u posljednje četiri godine napravili. Uvijek sam bio u službi domovine i uvijek sam sve radio za Hrvatsku i HDZ - kazao je Karamarko koji se nada da će njegova ostavka dati stranci novi pozitivni vjetar u leđa.

Niti danas ne vidi, niti želi vidjeti, pogrešku ulaska u preslagivanje bez potpore većine.

- HDZ je srušio svoju vladu. To na prvi pogled zvuči jako loše. Međutim, ta vlada nije funkcionirala. Stoga sam odlučio ići u preslagivanje koje kao što znate nije uspjelo - rekao je Karamarko pojašnjavajući razloge odlaska s mjesta predsjednika HDZ-a samo dva mjeseca nakon ponovnog izbora na to mjesto.

Zahvalio se svima koji su mu dali podršku u političkom djelovanju kao i onima koji su ga u posljednje vrijeme podržavali i pokušavali odgovoriti da podnese ostavku.

-HDZ je ojačao i dobio mišiće, trenutno je najjača stranka i dao Bog da to bude još dugo - rekao je Karamarko te dodao kako HDZ i ubuduće mora ostati stranka desnog centra.

Tijekom tiskovne konferencije bila su zamjetna kriva citiranja jučerašnje izjave Andreja Plenkovića o navodnoj potrebi "pozicioniranja HDZ-a u politički centar",  od strane nekih novinara.

Podsjetimo, tijekom istupa u središnjem Dnevniku HRT-a Andrej Plenković je govorio o potrebi pozicioniranja u "desni centar" a ne "u centar", kako to dio novinara krivo navodi.

-Moja je poruka je bila jasna: HDZ mora biti dio političkog mainstreama, mora u identitetskom smislu pripadati desnom centru, onome što mi i na europskoj razini, a duboko sam uvjeren i u Hrvatskoj. To je ono što je htio i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman, biti najveća, okupljajuća, pomirbena stranka utemeljena na narodnjačkim i demokršćanskim vrijednostima i koja može privlačiti sve partnere i prema centru i one koje su desno od nas. U tome pogledu vidim budućnost HDZ-a i njegovu svojevrsnu revitalizaciju - kazao je tom prigodom Plenković.

 

M.M.