Za danas u 18 sati (što je u međuvremenu prolongirano za sutra u 11.00) najavljena je sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj se, sudeći prema informacijama koje dolaze iz te stranke, očekuje ostavka  Tomislava Karamarka na sve stranačke dužnosti.

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović izjavio je nakon odluke o samoraspuštanju Sabora, kako misli da će "dosadašnji predsjednik HDZ-a" Tomislav Karamarko donijeti jedinu pametnu odluku.

-Danas na predsjedništvu HDZ-a imamo raspravu o aktualnoj političkoj situaciji i našem zadnjem političkom porazu, ali i o nekim odlukama. Mislim da će dosadašnji predsjednik stranke donijeti takvu odluku koja će od HDZ-a opet napraviti favorita na izborima - rekao je Milinović novinarima u Saboru.

Ostavku Tomislava Karamarka već ranije zatražio je i dopredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić.

- Dali smo mu povjerenje da presloži većinu i sastavi novu Vladu, u tome nije uspio i sada treba podnijeti ostavku. Odmah moramo započeti s pripremama za nove izbore - rekao je Tolušić, očito svjestan situacije da s aferama koje se vezuju uz Tomislava Karamarka HDZ nema nikakvih šansi u prijevremenom izbornom ciklusu.

Na sjednicu Predsjedništva HDZ-a i ostavku Tomislava Karamarka, osvrnuo se i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković, koji je uoči glasovanja o Oreškovićevom opozivu molio Karamarka da ne srlja u očiti politički poraz.

- Budite sigurni da ćemo doći sa svojom glavom na predsjedništvo - kazao je Butković, dodajući da "podržava Tomu" ali ne Karamarka nego Tolušića.

Većina visokopozicioniranih članova HDZ-a u svojim istupima podsjeća kako je Karamarko inzistirao da on bude taj koji će odraditi pregovore oko preslagivanja nove parlamentarne većine kako bi HDZ formirao novu Vladu sa svojim mandatarom, bez Tihomira Oreškovića i Bože Petrova.

-To je podržano, uz uvjet da Karamarko snosi političku odgovornost ako u tome ne uspije - poručuju iz HDZ-a.

Ostavku čelnika HDZ-a očekuje i Vladimir Šeks, koji otvoreno podržava Andreja Plenkovića.

- Očekuje se da će oko 18 sati Tomislav Karamarko podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a i tada bi HDZ trebao odmah krenuti u postupak izbora novog predsjednikai to na temelju načela jedan član jedan glas i ako se profilira kandidat poputPlenkovićakoji ima jedan ugled, jedan prestiž da HDZ s takvim predsjednikom ima dobre šanse i izglede za vrlo povoljan rezultat na izborima. Karamarko mora napustiti političku pozornicu - rekao je Šeks u izjavi za N1 televiziju

Karamarka smatra najodgovornijim za činjenicu da je HDZ uspio srušio vlastitu vladu. 

-Vrh HDZ-a bio je dužan jednostavno politički ne vjerovati na riječ Karamarku da će on sigurno, a bez jamstava, uspjeti formirati novu parlamentarnu većinu - zaključio je Šeks. 

Podsjetimo, skupina utemeljitelja HDZ-a zatražila je u subotu da Tomislav Karamarko odstupi sa svih dužnosti u HDZ-u, i time, kako kažu, u stranci otvori postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim prijevremenim  parlamentarnim izborima.

Kako se neslužbeno doznaje, u slučaju ostavke Tomislava Karamarka, slijedi ubrzani postupak izbora novog predsjednika stranke po načelu jedan čovjek - jedan glas. Do okončanja tog postupka koji bi trebao biti završen u roku od 30 dana, stranku bi trebao voditi zamjenik predsjednika Milijan Brkić.

U međuvremenu, iz HDZ-a su se oglasili priopćenjem u kome  održavanje sjednice Predsjedništva prolongiraju za sutra.

- Obavještavamo Vas da će se sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice održati sutra, 21. lipnja 2016., u 11:00 sati u Središnjici HDZ-a (Trg žrtava fašizma 4, Zagreb) - stoji u priopćenju koje potpisuje Ivan Jabuka, glasnogovornik te stranke.

 

M.M.