HDZ-ov eurozastupnik, Andrej Plenković, gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a istaknuo je svoju kandidaturu za novog predsjednika HDZ-a.

-Nemam informacije zašto je predsjedništvo HDZ-a odgođeno, to je u ovlasti predsjednika stranke. U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam preuzeti odgovornost. Ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani spreman sam se kandidrati za predsjednika HDZ-a - rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a Andrej Plenković, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Pojasnio je zašto se nije kandidirao na posljednjim unutarstranačkim izborima.

-Svaki onaj koji se bavi politikom, koji ima određenog iskustva u stranačkom životu, stranka koja je bila relativni pobjednik izbora 8. listopada, koja je nakon vrlo zahtjevnih pregovra uspjela formirati vlast, kada je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko postao prvi potpredsjednik Vlade, smatrao sam da je hrvatskoj Vladi potrebna stabilnost i koncentriranje na program reformi - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na svoh govor na Saboru HDZ-a kada je otvoreno rekao da stranka ne može biti talac jednog čovjeka.

-Ja sam član stranke, a stranka je danas u 2016. godini, dio smo EU, dio smo Europske pučke stranke, zrelo raspravljamo o političkim okolnostima i situaciji u kojoj smo se našli. Moja je poruka u tom govoru bila jasna da pojedinac ne može staviti svoj interes ispred interesa stranke ili vlade ili države. U vezi slučaja koj je u tijeku rekao sam da ga se treba rasvijetliti bez ikakvog prejudicirati. Moja je poruka je bila jasna: HDZ mora biti dio političkog mainstreama, mora u identitetskom smislu pripadati desnom centru, onome što mi i na europskoj razini, a duboko sam uvjeren i u Hrvatskoj. To je ono što je htio i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman, biti najveća, okupljajuća, pomirbena stranka utemeljena na narodnjačkim i demokršćanskim vrijednostima i koja može privlačiti sve partnere i prema centru i one koje su desno od nas. U tome pogledu vidim budućnost HDZ-a i njegovu svojevrsnu revitalizaciju - kazao je Plenković.

Smatra da stranka brže mora donositi odluke jer nema vremena za gubljenje.

-Stranka mora vrlo brzo donositi odluke. Pozivam Karamarka da bude na visini političke odogovornosti. Dao je vrijedan doprinos stranci u proteklim godinama, no u novim okolnostima treba brzo organizirati izbore za predsjednika stranke po načelu jedan čovjek jedan glas i brzo se pripremiti za izborni program i za kampanju koja nas čeka - zaključio je Plenković.

Kao mogući kandidati za novog predsjednika HDZ-a spominju se i Darko Milinović, Tomislav Tolušić te Oleg Butković.

 

M.M.