Nikica Valentić, ratni premijer i aktualni savjetnik predsjednice Republike za ekonomiju smatra da Tomislav Karamarko nema izbora - jednostavno mora otići.

– Situacija je ozbiljna. Prvi put u povijesti Hrvatske vladajuća je većina srušila vlastitu Vladu, izazvala raspuštanje Sabora i isprovocirala nove izbore - komentirao je Valentić u novom Globusu.

Vjeruje da će Karamarko biti odgovoran prema sebi, prema stranci i prema državi i povući najsvrsishodniji mogući potez.

- Ne znam detalje kako su tekli pregovori o preslagivanju, nisam u tome osobno sudjelovao, ali strateška je procjena očito bila kriva, a taktički se sada pokušava spasiti ono što se još može. Vjerujem da će Tomo Karamarko biti odgovoran i prema sebi i prema stranci i prema državi i povući najsvrsishodniji potez. Ali ne treba od njega očekivati da to bude isti dan ili bez borbe. Kao legalno izabrani predsjednik HDZ-a ima se pravo boriti sve dok mu to pravne i statutarne mogućnosti dopuštaju - istaknuo je.

Na pitanje što bi Karamarku bio najbolji potez, Valentić odgovara - novu parlamentarnu većinu.

– Ha, najbolje bi bilo da može stvoriti novu parlamentarnu većinu. Ali, očekivati sada da će se vratiti neki koji su mu se obećali pa iznevjerili? Teško! Takav bi potez za bilo koga predstavljao političko samoubojstvo. Vrlo brzo će se pokazati u kojem će pravcu ići odnosi u HDZ-u i šire. Uvjeren sam da nikome neće odgovarati odugovlačenje. Treba biti jasan, određeni procesi pokrenuti u HDZ-u neće biti neutralni. Ali će – siguran sam – ubrzati demokratizaciju stranke - smatra Valentić.

 

M.M.