Dok su se Ivan Vilibor Sinčić i "Živi zid" borili za legitimitet, HDZ je birao novog predsjednika, a SDP je formirao svoju novu koaliciju, nazvavši je narodnom, što je istoznačnica za pučane i čista suprotnost socijaldemokraciji u koju se Milanović kune. Požurili se ljudi kako bi mogli na zasluženi godišnji odmor pa su u toj žurbi očito pogriješili i ime.

Posebno Milanović koji je čak  dva, tri puta u ovih par mjeseci trajanja 8. saziva Hrvatskog sabora tamo i došao. Treba ga razumjeti, davno je već rekao da u Saboru nema što raditi, a bole ga i prepone. Kako se izbori bliže politička scena je sve vrelija, dogovori u punom jeku, bude se neki već skoro zaboravljeni i pojavljuju novi političari.

Kampanja je počela i po mnogima je vrlo prljava. Dok jedni tvrde kako izlazak određenih činjenica u javnost, poput onih o Milanovićevom privođenju u policiju, ne znači prljavštinu nego istinu, drugi tvrde da političari još dodatno, iznošenjem međusobnih optužbi i podvala, često i laži tu gadljivost pojačavaju. Možda im je to i cilj,a ​možda se boje izlaska birača na izbore pa im je ovo taktika da ih demotiviraju.

Most je proveo velike reforme u ovih par mjeseci, sve što su rekli su i reformirali, a nisu rekli ništa osim reforme, reforme! Sada očekuju ni manje ni više nego milijun glasova, većinu u Saboru i mjesto premijera. Obzirom na demografsku sliku Hrvatske to bi moglo biti i dobro. Ako će stranke tako prebrojavati glasove mogli bi najednom imati i 5,6 milijuna stanovnika. Tako bi sve stranke dobile svoje planirane glasove. U tom slučaju, naravno povećat će se i broj zastupnika kako bi sve stranke ostvarile svoje planirane mandate.

Šalu na stranu, komešanje na političkoj sceni nekima će donijeti više, nekima manje, neki će se novi pojaviti, a neki i nestati.

SDP bi navodno svoju koaliciju mogao nazvati "lubenica" no taj naziv počeo se vezati uz HSS, ne zbog sezone lubenica i poljoprivrede, već ulaskom u koaliciju sa SDP-om. Kažu, izavana zeleni, iznutra crveni.

HDZ na čelu sa novim predsjednikom Plenkovićem počinje pregovore sa kalicijskim partnerima. Nervoza je sveprisutna, posebno kod HSP-AS. Šalju se medijski ultimatumi, a u stvari je Pero Čorić, stvarni šef te stranke samo željan malo pažnje i čim je par minuta proveo u prostorijama HDZ-a sve se sredilo na obostrano zadovoljstvo!

Iako su SDP-ovci potpisali sporazum i otišli na godišnje odmore vjerujući da su izbore riješili, čini se da problema po njih itekako ima. Vesna Pusić je katastrofalno prošla kod prvog glasovanja u UN-u i izgledan je njezin povratak na domaću scenu. Unatoč nizu neuspjelih operacija rušenja Mosta, ta stranka je opstala na sceni i po svemu sudeći sa SDP-om i Zoranom Milanovićem opet neće u koaliciju.

Ne smiruje se nezadovoljstvo u HSS-u. Organizacije s terena javno izražavaju nezadovojstvo i odbijaju Milanović-Beljakovu koaliciju "lubenica". Još nema masovnih istupanja iz te stranke, no nakon odlaska bivšeg predsjednika Branka Hrga navodno su ovih dana zaredala isčlanjenja, čak i stranačkih dužnosnika. Hrg je nakon napuštanja HSS-a zašutio, no njegov je angažman na budućim izborima moguć. Vidjet će se tko će sve za njim?

​Vodstvo HSS - Stjepan Radić na čelu sa predsjednikom Šoićem držeći se dosljedno strogo političkog centra, bježeći od Milanović-Beljakove "LUBENICE", politički neokaljani sa velikim priljevom Beljakovog članstva te gotovo cijelog članstva iz lijevo orijentiranog A - HSS-a mudro šute i čekaju svoju priliku​ koja im se ovaj put zasigurno smiješi te postaju najpoželjnija "UDAVAČA" parlamentarnih, ali ubrzo i lokalnih izbora! Za poznavatelje političke scene ostaje velika nepoznanica zašto ih Hrg ne slijedi obzirom na činjenicu da su "Šoićevi" haesesovci doslovno ginuli za njega?

Nije trebalo dugo čekati da zaiskri i među dojučerašnjim partnerima. Ovih dana javno su se na mrežama sukobili Krešimir Beljak i Marijana Petir. Dobivši potporu Glavnog odbora Beljak je odmah krenuo u obračun s Marijanom Petir, bez čije bi potpore teško došao na čelo HSS-a. Prvi pokazatelji stvarne kvalitete odnosa između Beljaka i europarlamentarke Petir bit će vidljivi već kod listi. Ukoliko se na koalicijskoj listi "Lubenice" nađu HSS-ovci iz Sisačko-moslavačke županije, onda je stvar jasna. Međutim, bolji poznavatelji situacije u HSS-u tvrde kako će, bez obzira na izgled lista, Marijana Petir nakon svega svoje pristaše pozvati na tihi bojkot izbora kako bi nakon izbora, uz potporu EPP-a, krenula u rušenje Beljaka i povratak HSS-a u svoje prirodno stanište.

 

​ Joško Kovač​