Predizborne koalicije polako dobivaju svoje konačne obrise, a u tome izgleda prednjači SDP. Ponosni na svoj uspjeh u dovođenju HSS-a u koaliciju odbacili su Laburiste koji su ne tako davno bili zvijezde političke estrade.

No u politici je tako, dok sjajiš vrijediš, kad sjaj nestane budeš prekrižen i zaboravljen. Dovođenje HSS-a u lijevu koaliciju uznemirilo je duhove u HNS-u, a ovih dana navodno iz varaždinskog i međimurskog HNS-a stižu i vrlo oštre poruke prema SDP-u i Zoranu Milanoviću. Poznato je da je upravo to područje gdje je HNS najjači i sigurno im nije drago da će morati neko mjesto prepustiti HSS-ovcu Sabatiju, uz Stipu Gabrića Jamba jednom od stožernih Beljakovih ljudi.

Istovremeno je očito započeo proces raslojavanja unutar HSS-a. Osnovana je i nova stranka HSS-Stjepan Radić, a umjesto najavljenog ujedinjavanja očito se događa obrnuti proces. Svoje neslaganje sa novom koalicijom javno su izrazili eurozastupnica Marijana Petir i saborski zastupnik Branko Hrg. Doduše to Beljaka nije omelo, štoviše iskoristio je taj trenutak i jednostavno pregazio Marijanu Petir na Glavnom odboru, dok Hrg nije na isti ni došao javno se izjasnivši da ne želi sudjelovati u toj koaliciji.

HSS-u je Zoran Milanović puno toga obećao, no što će od tih obećanja moći i ispuniti veliko je pitanje. HSS se posebno polakomio za Ministarstvo poljoprivrede gdje se već i spominju imena mogućeg ministra, Lenart, Petin, Pankretić koji je ovih dana i gostovao u jednoj emisiji na HRT u ime HSS-a ​između ostalog i na temu ​ poljoprivrede.

Da bi se obećanja ispunila moraju se dobiti izbori ili stvoriti većina u Hrvatskom saboru. Obzirom da se očekuju približno slični rezultati izbora, nakon kojih će značajnu ulogu vjerojatno imati Most, SDP si je dovođenjem Beljakovog HSS-a ta vrata potpuno zatvorio. Upravo su Beljak i Jambo, glavna osovina HSS-a​ te zasigurno i  najžešći kritičari Mosta.

Sve to vrijeme HDZ predstavlja na terenu svojeg novog predsjednika, umjerenog i za suradnju sa Mostom i ostalim strankama i pojedincima spremnog Andreja Plenkovića. Za očekivati je da će već drugi tjedan nakon što Plenković i službeno postane predsjednik HDZ-a ta stranka oformiti svoju koaliciju.

Plenković je već nakon skretanja HSS-a ulijevo izrazio žaljenje i pozvao birače HSS-a da se na izborima odrede za pučku opciju koje je HSS uz HDZ još uvijek član i čija je članica Kluba zastupnika u Europskom parlamentu Marijana Petir.

HSS je do sada bio zvijezda prijelaznog roka, no ne sastavi li Milanović Vladu HSS će završiti u oporbi, a tamo se ne dijele dužnosnička mjesta. Nakon izbora idu i analize, a budući su izbori preferencjalni vidjet će se doprinos HSS-a tzv. Narodnoj koaliciji. Uz sve turbulencije u HSS-u može se lako dogoditi bojkot na terenu, a potom bi HSS mogao završiti kao Laburisti sada. Mnogi su skloni vjerovanju kako će Beljakov ideološki preskok u lijevo HSS dugoročno koštati opstanka. Upravo takva naznake dolaze iz sjedišta EPP-a gdje nikako nisu zadovoljni dugo pripremanim Beljakovim skokom iz pučke opcije u koaliciju socijal-demokrata i liberala. Upravo zbog toga sve se otvorenije mogu čuti upozorenja kako bi se Krešo Beljak uskoro mogao naći na udaru sličnom onom kakav je, zbog rušenja vlastite vlade, doživio bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Teško će se, međutim, taj scenarij discipliniranja Kreše Beljaka i povratak HSS-a u svoje svjetonazorsko stanište dogoditi prije prijevremenih izbora. U razdoblju do izbora svakako možemo očekivati nove primjere neposluha članstva Kreši Beljaku i nove postupke nezadovoljnog članstva slične onom kakav je prije nekoliko dana priredila dubrovačka organizacija te stranke. ​Stoga se sam po sebi nameće zaključak, a to je da opstanak HSS-a i Radićevog političkog nauka preostaje jedino kroz novu - staru stranku centra, a to bi mogla biti Hrvatska seljačka stranka - Stjepan Radić.

 

Jurica Šoić