Sutužitelji, odnosno odvjetnički tim koji zastupa sutužiteljicu Giselu Đureković, zadovoljan je presudom. Odvjetnik Siniša Pavlović nakon objavljivanja presude izjavio je kako je zadovoljan činjenicom da je u presudu ušao cijeli niz navoda koji pokazuju da se radilo o klasičnom obliku tržavnog terorizma i političkom ubojstvu, što će morati imati reperkusije i u Republici Hrvatskoj.

-Presuda je očekivana, nakon svih dokaza ona nije mogla biti drugačija. Prezadovoljni smo što je u njega ušao cijeli niz navoda i dokaza iz hrvatskih arhiva da pokažemo da se radilo o klasičnom obliku tržavnog terorizma i političkom ubojstvu - rekao je odvjetnik Gisele Đureković, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, Siniša Pavlović.  

Do ovakve presude, kako je kazao, doći tek nakon otvaranja arhiva UDBA-e u Zagrebu.

- Početkom 2016., kada su arhivi hrvatske UDBE otvoreni za javnost, nakon četiri mjeseca pronašli smo ključne tragove i to smo slušali u obrazloženju presude. Ova će presuda u RH morati imati reperkusije. Posebno nas je zanimalo kako je sustav funkcionirao. Sada to znamo, arhivi su otvoreni i vijeme je da se istina pokaže - istaknuo je Pavlović, dodajući kako je krajnje vrijeme da se nakon 33 godine prestanu širiti neistine o ovom slučaju i otvore vrata istini na temelju činjenica navedenih u ovoj presudi.

Zrinka Pavlović, odvjetnica Gisele Đureković, u izjavi nakon presude upozorila je kako je ovo veliki dan za udovicu Stjepana Đurekovića.

-Ovo je velik dan za gospođu Đureković jer nakon 33 godine znamo istinu - tko je organizirao , tko je proveo ubojstvo. Gospođa Gisela je nakon ubojstva supruga izgubila i sina koji je pod nerazjašnjenim okolnostima navodno izvršio samoubojstvo. Ali prema dokazima jasno nam je da je riječ o istoj špranci po kojoj je ubijen i njezin jedini sin Damir Đureković, rekla je Zrinka Pavlović, odvjetnica Gisele Đureković.

Smatra da je lustracija u Hrvatskoj započela izručenjem Perkovića i Mustača njemačkom pravosuđu.

-Lustracija je započela kada su Perković i Mustač izručeni, svi su ovi dokumenti prokazali ogroman sustav ljudi koji su bili uključeni u takve aktivnosti - zaključila je  Zrinka Pavlović.

 

M.M.