Reagirajući na izjavu Tvrtka Jakovine iznesenu u emisiji Otvoreno, Andrija Hebrang upozorava kako povjesničar Jakovina jako dobro zna da je njegov otac još u listopadu 1944. smijenjen sa svih političkih dužnosti ali mu širenje neistina treba zbog pokušaja obrane Josipa Broza Tita, najvećeg mirnodopskog zločinca u europskoj povijesti.

-On je u emisiji Otvoreno na temu komunističkih zločina izjavio da je i moj otac pokojni Andrija Hebrang bio jedan od najbližih Titovih suradnika te je morao znati za mirnodopska komunistička zvjerstva. Takve neistine su posljedica govora jednog povjesničara na temelju vlastitog svjetonazora umjesto na temelju činjenica. Jakovina opravdava svoja stajališta izmišljotinama, umjesto da se drži Rezolucije broj 1841 Vijeća Europe koja za komuniste kaže da s njima nema pomirbe bez istine - istaknuo je Hebrang u izjavi koju prenosi Direktno.hr.

Uvjeren je da Jakovina zna istinu ali je pokušava prikriti zbog zataškavanja zbog očite nakane obrane Josipa Broza Tita, najvećeg mirnodopskog zločina u europskoj povijesti.

-Očito političko opredjeljenje ovog povjesničara nije na tom tragu istine. Tragično je to tim više, što sam uvjeren da i sam zna istinu ali ju politizira preko leševa stotina tisuća koji su ubijeni bez suđenja i to u vrijeme nakon završetka II. svjetskog rata. Kada mu u obrani najvećeg mirnodopskog zločina u europskoj povijesti, počinjenog po zapovjedi zločinca Josipa Broza Tita,  ponestane argumenata, poseže za neistinama. Da je proučio postojeće dostupne dokumente barem bi šutio. Istina je porpuno drugačija od onoga što je Jakovina tvrdio - upozorava Hebrang.

Podsjeća da je njegov otac još 14. listopada 1944. smijenjen je s mjesta tajnika CK SKJ i prebačen u sektor gospodarstva.

-Moj otac Andrija Hebrang teško je napadnut u poznatom pismu koje 30. rujna 1944. Josipu Brozu šalju i zajedno potpisuju antihrvatski komunistički čelnici Ranković, Kardelj i Đilas. Oni od Broza traže da se odmah sa svih položaja smijeni Andrija Hebrang optužujući ga za, kako navode, "hrvatski nacionalizam". Odmah nakon toga Andrija Hebrang je isključen iz Politbiroa a 14. listopda 1944. smijenjen je s mjesta tajnika CK SKJ. Prebačen je u tadašnji sektor gospodarstva i više nije pozivan na sastanke političkog vrha, da bi ga komunisti ubrzo nakon toga po nalogu Josipa Broza mučki ubili i zauvijek mu sakrili grob - podsjeća Hevrang.

Hebrang podsjeća da nitko izuzev OZNA-e i partijskog vrha nije mogao znati za poratna zvjerstva.

-Budući da je bio isključen iz političkog vrha, nije mogao znati za zvjerstva koja se provode po Brozovoj zapovijedi. Iako je arhiva uništena, pouzdani izvori su već davno tvrdili da nitko osim Ozne nije znao za ta zvjerstva nad nevinim ljudima.  Danas svjedočimo intenzivnoj borbi slijednika komunističkog i jugoslavenskog svjetonazora za skrivanjem istine - upozorava Hebrang.

Ocijenjuje da se duboki politički razdor unutar hrvatskog naroda ne može riješiti bez istine.

-Duboki razdor u hrvatskom narodu kočnica je naše cjelokupne krize i ne može se riješiti bez istine. Mi, koji ne znamo za grobove svojih otaca i drugih najbližih članova obitelji ubijenih nakon rata od komunističke ruke, a ima nas u Hrvatskloj i svijetu preko dva milijuna, nikada nećemo prihvatiti pomirbu bez istine. To dugujemo žrtvama kojima su  svezali ruke i ubili ih metkom ili sjekirom u potiljak. Te žrtve, među kojima je bilo puno staraca, žena i djece, nisu imale pravo na suđenje, kao što danas nemaju pravo na istinu - ističe Hebrang.

Poručuje da su slijednici komunista zaustavili istraživanje 940 mjesta za koja se sumnja da su skriveni grobovi žrtava komunizma.

-Policijskim istragama utvrđeno je 940 mjesta za koja se sumnja da su skriveni grobovi tih žrtava. Slijednici komunista zaustavili su saborsko povjerenstvo koje je otkopavalo skrivena grobišta. Milanović i Josipović su zatvorili i Ured za otkrivanje komunističkih zločina čiji sam rad pokrenuo u Hrvatskom saboru i vodio ga oko godinu dana. Naš grijeh u Uredu je bio što smo otkopali tri lokaliteta i u njima našli kosti malodobnih žrtava razmrskanih glava. Dolaskom na vlast Milanović i Josipović su zatvorili Ured a daljnja istraživanja povjerili su bivšem visokom dužnosniku Udbe Ivanu Grujiću koji ih je zaustavio - podsjeća Hebrang.

Upozorava da zbog straha od procesa koji su krenuli u Sloveniji zaštitnici zločinaca sada pribjegavaju lažima.

-Uplašeni kretanjima u Sloveniji koja je osnovala vladino povjerenstvo za istraživanje skrivenih grobova oni koji štite zločince sada pribjegavaju i povjesnim lažima. Na pokojnima će hrvatska država pokazati ima li snage brinuti o živima - istaknuo je Andrija Hebrang u izjavi za Direktno hr.

 

R.H.