Hrvatski sabor svečanim primanjem obilježio je četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada. Javnosti se tom prigodom obratio predsjednik Sabora, akademik Željko Reiner te podsjetio na presudne događaje iz hrvatske povijesti koji su se dogodili prije četvrt stoljeća.

-Prije 25 godina Hrvatski sabor donio je povijesnu odluku o raskidu svih veza s bivšom državom SFRJ. Tada je Hrvatska rekla zbogom tadašnjoj totalitarnoj državi. Kada je istekao moratorij na odluku o samostalnosti, zkraoplovi JNA su napali Banske dvore i pokušali izvršiti atentat Franju Tuđmana. Tada je sjednica Sabora morala biti održana u Šubićevoj ulici u zgradi Ine, a ne, kako je to normalno, u Saboru. U to vrijeme Hrvatska je bila nenaoružana, pod embargom za nabavu oružja i pod posebnom odsutnošću da se Hrvatskoj pomogne. Pritisak na nas da ustuknemo bio je strašan. Rat je bio nametnut i vodio se na našem tlu i to protiv svih građana svih nacionalnosti - istaknuo je akademik Željko Reiner.

Podsjetio je da je to bila borba za sve ili ništa.

-Ugrožena je bila tek uspostavljena parlamentarna demokracija i višestranačje. Upravo zato što smo imali viziju slobodne i demokratske Hrvatske i što je postojalo zajedništvo, uspjeli smo to i ostvariti. Bitke su se vodile na diplomatskom planu, a one prave i daleko teže bile su od Vukovara do Dubrovnika. Put je bio težak, dug i ispunjen bolom zbog izgubljenih više od 15.000 života. Nikada ne smijemo zaboraviti da je ubijeno više civila u svojim domovima nego branitelja na ratišitima, niti da je ubijeno 42 djece. Svjesni ogromne žrtve branitelja u Domovinskom ratu, iskazujemo im zahvalnost i poštovanje. Na svima nama stoji trajna obveza i odgovonrost da čuvamo sjećanje na Dan neovisnosti i da ne dopustimo da Hrvatska bude ugrožena od bilo koga - istaknuo je Reiner.

Govoreći o današnjoj situaciji upozorio je da ne smijemo stati na pola puta.

-Hrvatska je suočena s gospodarskom krizom. To nije ono što žele građani Hrvatske i za što su se borili. Sanjali smo Hrvatsku mira i gospdoarskog prosperiteta. Četvrt stoljeća je u životu jednog naroda malo, ali i puno. No građani još ne žive u blagostanju. Mogli smo bolje, ali ne smijemo zastati na pola puta. Neka nam današnji dan vjerodostojno bude poticaj da nam vrati nadu i povjerenje - kazao je među ostalim akademik Reiner i čestitao Dan neovisnosti.

 

M.M.