Iako je premijerAndrej Plenković ovih dana najavio zakonsko rješenje koje bi odredilo odnos prema simbolima svih totalitarnih režima, zasad nema baš nikakvih detalja o tome kako bi taj zakon izgledao, bi li on bio dio kaznenog ili prekršajnog zakona niti tko će na tom zakonu raditi.

Sugovornici Večernjeg lista koji će vjerojatno biti uključeni u izradu tog zakona kažu kako bi zakon trebao tretirati i zvijezdu petokraku kao simbol komunizma, ali napominju da je ona i simbol antifašističke borbe i svjesni su da bi zabrana isticanja zvijezde petokrake izazvala revolt kod određenih skupina.

– Nakon što se usvoji državni proračun, počet će se raditi na tom zakonu. Odnos prema simbolima totalitarizamamože biti dio kaznenog zakona, ali i prekršajnog, no može biti i poseban zakon – rekao je Večernjakov sugovornik. Napomenuo je da će se proučiti zakonska rješenja ostalih zemalja kada je riječ o simbolima totalitarizama.

Međutim, isti izvor smatra da se politika ponovno bavi temama koje dijele javnost i koje su dio prošlosti.

– Najveći prigovor prošlom vodstvu HDZ-a bio je da se previše bavilo prošlošću, a sad ponovno otvaramo teme kojima nije lako odrediti odgovore – smatra sugovornik iz HDZ-a. Da se problem isticanja simbola totalitarnih režima treba riješiti sustavno i zakonski, Plenković je najavio nakon što je u Jasenovcu osvanuo spomenik poginulim pripadnicima HOS-a koji u svom amblemu ima natpis “Za dom spremni”.

Suočen s pitanjima kako će Vlada reagirati na spomenik podignut baš u Jasenovcu, premijer je poručio kako zakonski nije riješen problem isticanja znakova totalitarnih sustava. Plenković je jučer u Varaždinu poručio da je 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata sazrelo vrijeme da se staloženo, ali uz konsenzus u društvu, utvrdi odnos prema totalitarizmima i njihovim simbolima.

U izradi tog zakona sigurno će sudjelovati povjesničari i ostali znanstvenici, stručnjaci, a naravno i političari, a bez šireg društvenog dogovora takav zakon neće biti moguć jer će biti prijepora. Ključno će biti pitanje odnosa prema komunističkim simbolima i Titu, budući da je on za jedne zločinac, a za druge državnik. 

 

M.M.