Više od 200 uzvanika, među kojima je i 30-ak predstavnika diplomatskog zbora, okupilo se danas na konferenciji “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”, koju Hanza Media organizira u Zagrebu.

Cilj konferencije, organizirane uz suradnju Ministarstva obrane i Agencije Alan te uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, jest senzibilizirati javnost na značaj hrvatske vojne industrije, koja zapošljava tisuće ljudi i bilježi visoke stope rasta izvoza, piše  Jutarnji list.

Na konferenciji sudjeluju dva ministra čiji resori najviše koriste proizvode vojne industrije - Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, te Damir Krstičević, ministar obrane, a sudionicima konferencije se obratio i premijer Andrej Plenković.

Pozdravnu riječ uputio je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, koji je podsjetio kako je Hrvatska lani izvezla proizvoda obrambene industrije u vrijednosti od 224 milijuna eura što pokazuje kako se radi o biznisu u velikom usponu.

Plenković: Što više sami proizvedemo, to smo manje ovisni o krizama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, izrazio je zadovoljstvo zbog jučerašnjeg ispraćaja hrvatskog kontingenta opremljenog opremom hrvatskih proizvođača. Izvoz obrambene industrije lani je porastao naprema 2015. godine, kazao je premijer, što je bilo moguće zbog rada hrvatskih proizvođača.

- Razvoj hrvatske obrambene industrije nužno se povezuje s poljem istraživanja i razvoja, kao suradnje privatne i javne sfere – kazao je premijer.Što više sami proizvedemo, to smo manje ovisni o krizama koje se događaju u inozemstvu, rekao je Plenković.

Hrvatska će i dalje pružati potporu obrambenoj industriji da izađe na strana tržišta, kako europska, tako i globalna. Donijele su se određene strateške odluke vezane za obranu, kao što su se povećala i izdvajanja u proračunu, podsjetio je premijer.

- Lani je doveden Europski akcijski plan obrane koja želi odgovoriti na sve sigurnosne izazove vezane za Europu, a osnovan je i fond koji ulaže u tehnologiju i inovaciju u području obrambene industrije. Predloženi proračun jest 500 milijuna eura – kazao je Plenković.

Imamo samo jednu vojsku i ne namjeravamo razvijati dvije garniture obrambenih snaga, objasnio je Plenković, no hrvatska obrambena industrija mora biti u interakciji s europskim trendovima i konstantno se razvijati. Vlada će se brinuti da ova industrija ne bude u nepovoljnom položaju u europskim projektima.

Činjenica da sudjelujemo u mnogobrojnim misijama, pokazuje da je Hrvatska snažan kontributor svjetskoj sigurnosti, zaključio je premijer.

Krstičević: Razmišljamo o izgradnji tvornice streljiva

Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, objasnio je kako je hrvatska obrambena industrija dosegla visoke međunarodne standarde i svojom kvalitetom postaje prepoznatljiva u svijetu. Ona je značajan čimbenik gospodarskog razvoja, rekao je Krstičević, jer se time razvijaju inovativna rješenja u komplementarnim industrijama.

- Bez obzira na kvalitetu i brend realni smo da moramo rasti i razvijati se, zbog čega je obrambeni proračun ključan, kako bi mogli odgovoriti na nove izazove današnjice – rekao je Krstičević.

Otkrio je kako MORH ima nekoliko projekta, poput nabave višenamjenskog aviona, uvođenja novog taktičnog uređaja, razvoja korištenja dronova, a razmišlja se i o izgradnji tvornice streljiva.

Za domaće naoružanje u 2016. izdvojeno je 112 milijuna kuna, dok su u siječnju 2017. potpisani ugovori vrijedi 230 milijuna kuna s 34 tvrtke koji će proizvesti obuću, odjeću i naoružanje za hrvatsku vojsku.

Ćosić: Budućnost pripada onima koji su inovativni

General pukovnik u mirovini Krešimir Ćosić te predsjednik Nadzornog odbora Agencije Alan, održao je prezentaciju na temu “Primijenjena znanstvena istraživanja i inovacije kao temelj dugoročne konkurentnosti hrvatske obrambene industrije”.

- RH je spremna i odlučna modernizirati obrambenu industriju, što smo mogli čuti i danas, no njena strategija mora biti fleksibilnija. U tome smislu, istraživanja i inovacije morat će imati veću ulogu nego što su imala prije, a u tome će joj pomoći i mnogobrojne hrvatske tvrtke, kao i Agencija Alan – rekao je Ćosić.

“Budućnost pripada onima koji su inovativni” citat je koji je Ćosić istaknuo tijekom svoje prezentacije te je predložio da se u razvoj hrvatske obrambene industrije uključe i hrvatski fakulteti i njihovi znanstvenici.

Ćosić je spomenuo kako je MORH u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem i MZOŠ-om organizirao Specijalistički multidisciplinarni poslijediplomski studij, koji doprinosi novim znanjima, a unutar MORH-a postoji i Institut za istraživanje i razvoj obrambenih sustava, koji se bavi znanstvenim radom.

Interdisciplinarni istraživački projekti poput pametne kacige koja vidi prijetnje na terenu, razvijena uz pomoć Hrvatske akademije tehničkih znanosti, kao i borbenog drona te bespilotne podmornice koji se razvijaju na FER-u, imaju veliki potencijal da izrastu u nešto veliko i postanu preduvjet za jačanje konkurentnosti domaće obrambene industrije, rekao je Ćosić.

M.M.