Dok hrvatske vlasti traže način kako vratiti upravljačka prava u Ini, ruski naftni div Rosnjeft, koji je u većinskom vlasništvu Ruske Federacije, zbog strategije usmjerene na tržište Mediterana i središnje Europe, razmatra mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine.

Potvrdio je to u razgovoru za Jutarnji list čelnik Rosnjefta, Igor Sečin koji kaže kako Hrvatska zauzima središnje mjesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja te da za to ima više razloga  - od strateške vrijednosti Inine imovine do lokacije naftnih terminala preko kojih ruska kompanija može trgovati svojim proizvodima u okruženju.

-Sve to može biti temeljem stvaranja središta trgovine usmjerenog na tržište Mediterana i središnje Europe - rekao je Sečin.

Naglasio je kako je upoznat s činjenicom da je hrvatska Vlada već nekoliko puta izjavila da očekuje modernizaciju rafinerija, no da je mađarski MOL, kao najveći dioničar Ine, najavio planove za zatvaranje postrojenja u Sisku tvrdeći da proizvodnja navodno nije isplativa i da radnika ima previše. 

-Uprava Ine očito se fokusirala na riječku rafineriju koja je blizu mora i može se lakše uključiti u trgovački lanac - istaknuo je Sečin dodavši kako oni smatraju da nema razloga zatvarati rafineriju koja nakon modernizacije može zauzeti važnu poziciju na europskom tržištu prerade nafte. 

Dapače, ona, kako je rekao, zapošljava visoko kvalificirane, iskusne stručnjake i ne može se dozvoliti da oni ostanu na cesti. 

-Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, kompanijina postrojenja bit će modernizirana i moći će proizvoditi naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti - rekao je Sečin. 

Odgovarajući na pitanje na čemu temelji svoje prognoze da Inine rafinerije mogu biti konkurentne, Sečin je istaknuo kako primjećuje da pad cijena nafte nije doveo do pada cijena naftnih derivata u Europi jer je pojeftinjenje sirovine bilo kompenzirano povećanjem trošarina. 

-U tom kontekstu rafinerije na Mediteranu imaju značajni potencijal zahvaljujući prednostima u logistici - rekao je Sečin  dodavši kako zbog toga razmatraju mogućnost jačanja svoje nazočnosti na ovom tržištu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je dobro da postoji interes za Inu, ne samo od Rosnjefta nego vrlo vjerojatno od brojnih drugih strateško potencijalnih partnera.

>>

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u "Temi dana" da kontakta s Rosnjeftom za njegova mandata nije bilo te  najavio ubrzanje donošenja rješenja za otkup MOL-ova udjela u Ini.

-U ovom trenutku priređuje se dokumentacija za javni poziv i taj javni poziv bit će objavljen u sljedećih nekoliko tjedana. Nakon odabira konzultanata procijenit će se vrijednost Ine, a zatim i odabrati potencijalni strateški partner - rekao je Ćorić.

 

M.M.