Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako je odbijanjem švicarskog Vrhovnog suda da poništi odluku Arbitražnog suda u sporu Hrvatske s MOL-om oko Ine završen pravni put koji je Hrvatska imala na raspolaganju.

-Znate i sami da je arbitraža bila pokrenuta u vrijeme Milanovićeve Vlade, 2014. godine, na žalost rezultirala je onako kako je, a ovo što smo učinili je bio taj zadnji pravni lijek koji je bio na raspolaganju. Švicarski sud je donio odluku kojom se odbacuje zahtjev Republike Hrvatske -izjavio je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska napravila sve što je mogla, a za sam problem oko INA-e i MOL-a, kazao je da je to jedan od mnogih naslijeđenih problema i pitanja kojima se bavi aktualna Vlada. 

-Naša je odgovornost bila da uz pomoć pravnih zastupnika probamo i taj pravni put – on je došao svome kraju 17. listopada - rekao je Plenković, komentirajući  pravni sukob s MOL-om.

Komentirajući interes čelnika Rosnjefta za INA-u  izjavio je kako je dobro da interes postoji.

-U svakom slučaju dobro je da postoji interes za Inu, ne samo Rosnjefta već i brojnih drugih potencijalnih strateških partnera - zaključio je Plenković. 

>>

Podsjetimo, ruski naftni div Rosnjeft, koji je u većinskom vlasništvu Ruske Federacije, zbog strategije usmjerene na tržište Mediterana i središnje Europe, razmatra mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine. Potvrdio je to u razgovoru za Jutarnji list čelnik Rosnjefta, Igor Sečin koji kaže kako Hrvatska zauzima središnje mjesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja te da za to ima više razloga  - od strateške vrijednosti Inine imovine do lokacije naftnih terminala preko kojih ruska kompanija može trgovati svojim proizvodima u okruženju.

 

M.M.