Nakon zasjedanja Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojem se raspravljalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koja bi se uskoro trebala naći na Vladinoj sjednici i u Hrvatskom saboru,  predsjednik HDZ-a Andrej Plenković se nakon sastanka obratio novinarima.

-Danas smo raspravili ključne političke aktualne teme. Posebno smo stavili u fokus dokument koje je vijeće predvođeno s akademikom Kusićem predstavilo Vladi i izvijestili da će ono biti upućeno nadležnim resorima. Potom smo temeljito raspravili konvenciju Vijeća Europe o zaštiti žena i nasilja u obitelji. Ministrica Murganić i ja objasnili smo cijeli proces koji je trajao posljednjih desetak godina. Činjenica je da smo prošle godine uvrstili prijedlog zakona koji bi potvrdio ovu konvenciju. Činjenica je da je provedena javna rasprava. S te strane smo u jednoj otvorenoj raspravi većini kolegica i kolega u tijelima HDZ-a otklonili neke strahove i neke nedoumice koji se ponajviše javljaju kod dijela aktivista, a koji je gledaju iz kuta takozvane rodne ideologije - rekao je Plenković.

Zadovoljan je dinamikom razgovora o ovoj temi.

-Meritum konvencije je da je ona napravljena kako bi se na sveobuhvatniji način i na višoj razini zaštitile žene i spriječilo nasilje u obitelji. Isto tako, jasno smo potvrdili da preuzimanje ove konvencije u naš javni poredak ne znači bilo kakvu obvezu priznavanja istospolnih brakova kao i nekih drugih tema koje su dotaknute u komunikaciji u javnom prostoru. Zadovoljan sam s današnjim sastankom i čini mi se da je velika većina sudionika isto tako zadovoljna - naglasio je premijer u obraćanju novinarima.

Dao je naznake da će interpretativna izjave bit će nešto drugačije od onih koje je imala Poljska

-Ministarstvo obitelji je već pripremilo određeni tekst oko rezervi, koje se odnose na financijske aspekte, dodatno ćemo raspraviti o interpretativnim izjavama koje bi dodatno pojasnile stav Hrvatske. Te interpretativne izjave bit će nešto drugačije od onih koje je imala Poljska - istaknuo je.

Istaknuo je da u dosadašnjem tijeku rasprave nije čuo nijedan konkretan aspekt bilo kojeg članka konvencije koji bi mogao biti problematičan.

-Generalni smjer da se ide s ratifikacijom je velikom većinom prihvaćen, bilo je nekoliko kolega koji su imali različit stav, ali to je normalna stvar u HDZ-u, nema nikakvih dramatičnih turbulencija. Oko nekih se tema možda razlikujemo u pristupu. Ja od svih kolega u sadržajnom smislu nisam čuo nijedan konkretan aspekt bilo kojeg članka konvencije koji bi mogao biti problematičan. Cijelo vrijeme smo u ozračju nečega što bi moglo biti skriveno, ali ne mogu uočiti da je bilo tko od kolega argumentirao nešto što bi predstavljalo alarmno zvono - zaključio je Plenković.

Kako se neslužbeno doznaje, Plenković je na zasjedanju Predsjedništva stranke bio izložen kritikama što je prvo obavijestio javnost da se ide u taj proces ratifikacije, a tek potom krenuo u raspravu u HDZ-u. Prethodno je naime postojao dogovor da se o ovom pitanju održi tematska sjednica Predsjedništva HDZ-a, što je Plenković izbjegao i stranku doveo pred svršen čin.

Plenković je međutim otklonio te primjedbe, ističući da je tema Istanbulske konvencije dugo prisutna u HDZ-a, a da je »bilo nužno preuzeti inicijativu na polju zaštite žena od nasilja kako bi se spriječilo da oporba i ljevica monopoliziraju tu temu«.

 

M.M.