Uoči današnje sjednice Sabora sinoć se sastao Klub zastupnika HDZ-a. Među ostalim, razgovaralo se o Istanbulskoj konvenciji zbog koje je Klub napustio Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da vladajuća većina i sa 77 zastupnika ostaje stabilna i da više neće biti osipanja.

-Žao mi je s obzirom na to da je u tadašnjoj suradnji dobio povjerenje da bude na našoj izbornoj listi u 9. izbornoj jedinici gdje je HDZ tradicionalno snažan, ali njegove izjave u posljednjih mjesec dana bile su takvog karaktera da nikoga na sjednici Kluba njegov nastup nije iznenadio - rekao je premijer osvrćući se na Zekanovića.

Činjenica da se time vladajućima većina stanjila na 77 ruku ne zabrinjava ga.

-Ne, ne zabrinjava me to, nitko drugi neće slijediti taj put, to je sasvim jasno nakon današnje rasprave - kazao je Plenković.

Nije naveo koliko se zastupnika vladajuće koalicije izjasnilo da će biti protiv ratifikacije.

-Nismo to prebrojavali, neki su ljudi samo uzimali riječ da objasne svoje pozicije ili kontekst, ali nismo išli u prebrojavanje. Ima nekoliko kolega koji imaju određene etičke dvojbe, neki su i pod pritiskom, to je sasvim očito, a neki imaju stajalište koje je malo drukčije od onog koje imaju vodstvo stranke i sve županijske organizacije, ali vidjet ćemo još ova dva dana kako će ići cijela rasprava - kazao je Plenković nakon sastanka koji je trajao oko dva i pol sata.

Neizravno je potvrdio da će se prije glasovanja o Konvenciji Klub još jednom sastati.

 

M.M.