Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo u srijedu su na zajedničkoj sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se, nakon prošlotjedne ostavke Martine Dalić za novog potpredsjednika Vlade zadužen za gospodarstvo izabere ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a za ministra gospodarstva Darko Horvat. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je predstavio Tolušića, te istaknuo kako smatra da je aktualni ministar poljoprivrede kroz svoj dosadašnji rad u cijelosti spreman preuzeti tu odgovornu zadaću i dati dodatni impuls bitnim procesima koji su na dnevnom redu Vlade.

-Aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bit će zadužen za koordiniranje svega onoga za što je nadležna koordinacija za gospodarstvo - rekao je Plenković predstavljajući Tolušića.

Za aktualnog ministra poljoprivrede rekao je da je do sada bio upućen u aktivnosti koordinacije za gospodarstvo s obzirom da je poljoprivreda dio resora u sklopu te koordinacije.

-Riječ je o kolegi koji je u zadnjih nekoliko godina u aktualnoj i prošloj vladi stekao iskustvo na dvije ministarske funkcije - ministra poljoprivrede i ministra za regionalni razvoj i europske fondove. On je pravnik, bio je virovitičko-podravski župan i ima izravno iskustvo s jedinicama lokalne i područne samouprave - rekao je premijer.

Predstavljajući Horvatovu kandidaturu premijer Plenković je kazao kako ima veliko iskustvo.

- Već je bio ministar poduzetništva. Završio je FER. Ima iskustva i spreman je preuzeti odgovornost - kazao je premijer.

Zatim je riječ preuzeo Horvat koji je istaknuo da gospodarstvo mora dobiti perjanica i motor razvoja Hrvatske.

- Reanimacija privatnog sektora uz podršku javnom sektoru može hrvatsko gospodarstvo podići na rast veći od tri posto. Naše gospodarstvo mora dobiti perjanicu i motor - kazao je Horvat.

Osvrnuo se i na Agrokor.

- Bio sam od početka stava da kao odgovorna stranka i netko tko vodi vladu ne možemo stati po strani, gledati i čekati. Rezultat toga je zakon o izvanrednoj upravi i mislim da je polučio efekte koji su spasili najveće trgovačko društvo u Hrvatskoj - istaknuo je Horvat.

O Tolušiću i Horvatu Sabor će se izjašnjavati u petak.

M.M.