Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je danas s drugim čovjekom ruske Sberbanke Maksimom Poletajevom.

Uz Poletajeva i njegovog kolegu Sergeja Volka, na sastanku su sudjelovali i Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško te njegova zamjenica Irena Weber.

- Ne vidim problem da premijer ima sastanke s bilo kim u državi, bilo da priča s Adrisom, ili s Poletajevim koji je bitan kad govorimo o nagodbi i banci koja na kraju krajeva djeluje i radi u Hrvatskoj - izjavio je za N1 televiziju Tolušić.

Nakon sastanka Poletajev je novinarima kratko rekao da bi Sberbank "želio postići nagodbu čim prije je moguće" te je dodao da će ruska banka zadržati dionice koje ima u Agrokoru.

- Tražili smo ovaj sastanak kako bismo informirali gospodina Plenkovića o našoj poziciji u nagodbi. Blizu smo postizanja kompromisa, blizu smo postizanja nagodbe. Mislim da je sastanak s Plenkovićem bio konstruktivan i mislim da smo se razumjeli - kazao je Poletajev po izlasku iz Vlade i dodao je da je u posljednje vrijeme došlo do "dramatične promjene situacije".

Na pitanje koliki će udjel vlasništva Sberbank imati u novom Agrokoru, Poletajev je rekao da je to pitanje kompromisa.

Podsjetimo, govoreći ranije o pregovorima s Agrokorom, Poletajev je izjavio da ga je Ivica Todorić prevario prikrivajući podatke o stvarnom stanju kompanije.

-Bio sam šokiran kada sam vidio koliko novca treba Agrokor. Rekao mi je da postoji rupa, pokazao svu dokumentaciju i tražio 100 milijuna eura, čime bi se pokrile obveze za poreze, plaće i dobavljače. Obveze po mjenicama nisu bile knjižene u bilancama, što se pokazalo velikim problemom - rekao je Poletajev.

 

M.M.