U sastavu izaslanstva Sberbank, koje je jučer posjetilo Banske dvore i Pantovčak, uz Maksima Poletajeva i Sergeja Volka, bila je i Oksana Dvinski, službena savjetnica Maksima Poletajeva, piše Jutarnji list.

Oksana Dvinski je široj hrvatskoj javnosti postala poznata 2015. kao direktorica tvrtke Migrit solarne energije, registrirane u Hrvatskoj, koja je svojevremeno dobila posao gradnje nuklearne elektrane u Finskoj.

Tada se ispostavilo i da je jedna od njenih poslovnih partnerica Ana Karamarko, supruga tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, što je prema mišljenju analitičara bio jedan od ključnih razloga Karamarkovog političkog pada.

U međuvremenu investiciju Migrit solarne energije u nuklearku u Finskoj zaustavio je tada Olli Rehn, finski ministar gospodarstva i bivši povjerenik za proširenje EU.

Olli Rehn je tada rekao da je tu odluku donio "jer je postalo jasno da financijska sredstva Migrita dolaze iz Rusije", a sukladno pravilima EU 60 posto kapitala u gradnji nuklearke mora biti iz država unutar Europske unije.

Tada se spekuliralo da je Migrit "protočni bojler" za neke ruske državne kompanije preko koje Rusi preko jedne hrvatske tvrtke nastoje ući u nuklearni posao u Europskoj uniji.

Za Oksanu Dvinski, koja ima i hrvatsko državljanstvo, se šuška da je regionalna konzultantica Sberbanka koja pokriva prostor od Beča od Istambula.

Uz Sberbank i Migrit ( Migrit energije i Migrit solarne energije), ruski lobisti u Hrvatskoj navodno djeluju i pod brendom Titan (Titan građenje, Titan nekretnine), tvrtki koju je osnovao Oleg Soločanski još 2004. godine, a u međuvremenu su iskazali interes za mnoga ulaganja.

Sudeći prema javno dostupnim informacijama, u Hrvatskoj djeluje i misteriozni ruski milijunaš Mihail Gucerijev, 16. najbogatiji Rus na svijetu, čovjek koji je svojedobno na suđenju Ivi Sanaderu svjedočio o tome kako bivši hrvatski premijer nije dobio milijune eura od MOL-a, no sud mu nije povjerovao.

Gucerijev je vlasnik Rosnefta, ruske naftne kompanije, koja je dugogodišnji joint venture partner mađarskog MOL-a u kome opet ključnu ulogu godinama igra Josip Petrović.

 

M.M.