Nakon jučerašnjeg sastanka U Vladi na kome su ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat raspravljali o stanju u brodogradilištima čini se da od intervencije države u Uljaniku, unatoč velikim pritiscima,  neće biti ništa.

-Ograničenja su velika, naročito nakon pristupanja EU-u. Jučer smo raspravljali o ovom problemu, ali je manevarski prostor je izuzetno sužen. HBOR nastoji pomagati, ali i postoje ograničenja. Brojna pitanja moraju biti postavljena na nekoj drugoj adresi, znate kakav je model upravljanja tom kompanijom. Vlada ne bježi od odgovornosti i svemu mora doći kraj. Svi smo mi porezni obveznici i moramo se odgovorno ponašati, to je stav ove Vlade - izjavio je minstar financija Zdravko Marić komentirajući stanje u Uljaniku.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić stava je da uprava Uljanika mora preuzeti odgovornost.

-Vlada čini sve da pomogne u ovoj situaciji, ali Uprava mora preuzeti punu odgovornost, izjavio je uoči sastanka užeg kabineta potpredsjednik Tomislav Tolušić.

Ministar državne imovine Goran Marić također je ukazao na odgovornost uprave Uljanika.
-Uprave su dovele brodogradnju u ovakvu situaciju i oni koji upravljaju. Oni imaju Skupštinu i Nadzorni odbor i imenuju uprave - izjavio je Goran Marić.

Kuščević: O problemu Uljanika Uprava mora početi ozbiljnije razmišljati

Ministar uprave Lovro Kuščević je nazvao Uljanik velikim gospodarskim problemom.

-Uljanik je veliki problem gospodarstva. Vlada tu nije nimalo kriva. Riječ o privatnoj tvrtki. Krivo mi je da nitko ne proziva Upravu društva, nego Vladu. Vlada se maksimalno uključila kako bi riješila problem, no vlasnik društva su privatne osobe, i radnici. O problemu Uljanika Uprava mora početi ozbiljnije razmišljati - naglasio je Lovro Kuščević.

Podsjetimo, Hrvatska banka za obnovu i razvitak je nedavno odbila kreditni zahtjev strateškog partnera Uljanika- Kermas energije. Tvrtka koja je također u vlasništvu Danka Končara je tražila taj novac kako bi dala pozajmicu Uljaniku za plaće.

Istovremeno, dio medija bliskih vlasniku Uljanika Danku Končaru svakodnevno vrši pritiske prema Vladi kako bi novcem iz državnog proračuna sanirali gubitke privatne tvrtke.

 

M.M.