Treći je dan štrajka u pulskom Uljaniku u kojem 4.500 radnika iščekuje plaću za srpanj. Kažu da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva za isplatom plaće. Štrajkaši su se najprije okupili ispred zgrade Uprave - čiju smjenu traže jer ju smatraju najodgovornijom za situaciju u brodogradilištu za koju kažu - kako nikad nije bila lošija.

Nezadovoljni radnici zatražili su smjenu Uprave Uljanika koja se ni danas nije obratila ni došla među radnike.

Prosvjedna povorka se najprije zaustavila na Forumu pred zgradom Gradske uprave tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić, koji to nije učinio.

Nakon toga su krenuli prema zgradi Istarske županije, a župan Valter Flego  im je, umjesto aktualne uprave, kao odgovornog "prokazao" Vladu.

- Svi smo mi na istoj strani, država treba dati novce. Vi ste pošteno zaradili plaću, vi ste jedan od simbola Pule i Istre. Hitno pozivam Vladu, Upravu i strateškog partnera da nađu novac za plaće i da sačuvamo Uljanik i brodogradnju. Vi ste ponos Istre - poručio je. 

Bernardić: Vlada je odgovorna za stanje u privatnoj tvrtki?

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić dao je podršku radnicima u zahtjevima za isplatu plaća, odlazak uprave i restrukturiranje Uljanika.

-Hrvatska brodogradnja u Puli je 162 godine i u interesu je Hrvatske da ona opstane. To je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja. Vlada je još prije, pogotovo zadnjih mjeseci, imala sve podatke o poslovanju Uljanika, svi podaci redovno dolaze u Ministarstvo gospodarstva. Ne mogu se izvući od odgovornosti, znali su - istaknuo je. 

Pozvao je Vladu da zajedno sa svim vlasnicima, lokalnom samoupravom i strateškim partnerom nađe rješenje za restrukturiranje i provođenje restruktuiriranja Uljanika. 

-Očekujemo da Vlada pokaže barem istu onu razinu brige oko brodogradnje, Uljanika i 3. maja kakvu je pokazala oko Todorića i Agrokora - poručio jeBernardić.

U ponedjeljak idu u Zagreb

Štrajkaški odbor riječkog Brodogradilišta 3. maj je obznanio da su štrajkaški odbori radnika pulske Uljanik grupe i riječkog 3. maja odlučili da se radnici u ponedjeljak upute u Zagreb na Markov trg i ondje zatraže isplatu srpanjskih plaća, a pridružit će im se i predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan.

On je na izravno pitanje radnika na skupu hoće li se ili im se neće pridružiti, najprije kazao da će ići ako se tako dogovore, a nakon što su radnici ustrajali da im jasno odgovori, rekao da je će i on u ponedjeljak ići s njima u Zagreb. 

 

M.M.