Radnici dvaju najvećih brodogradilišta, Uljanika i Trećeg maja, nastavljaju štrajk. Traže isplatu plaće i regresa.  U Uljaniku ustraju na smjeni Uprave, a u 3. maju nadaju se pokretanju proizvodnje. Punu pomoć očekuju od Vlade.

U mimohodu gradom pridružili su im se po prvi puta i svi sindikalisti. Imaju podršku sva tri sindikata - Sindikata metalaca Hrvatske, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranskog sindikata, kao i Štrajkačkog odbora.

Tražili su da im se građani Pule pridruže. Kažu kako jedino traže svoja prava - isplatu svoje plaće. Po prvi puta sindikati u ime radnika traže da Uprava odstupi.

-Brodogradnja je važna za Hrvatsku, ali je od samostalnosti Hrvatske do danas financirana s 31,3 milijarde kuna. Vlada će učiniti sve što bi pomoglo, ali to mora biti zakonito i u skladu s europskim propisima vezano za potpore. U iznalaženju rješenja Vlada će se voditi s tri načela: održivost radnih mjesta, funkcioniranje gospodarstva i zakonski okvir - rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat izjavio je da Vlada želi opstanak brodogradnje i u Rijeci i u Puli, ali ne na ovakav način te da će nakon današnje prezentacije Upravi i strateškom partneru modela unutar kojih se traže rješenja Vlada biti spremna za konačnu odluku.

-Mi želimo da brodogradnja postane profitabilna. Dokaz tome su nam i Viktor Lenac i Brodsplit. I u modelima privatizacije koje su prošli i Viktor Lenac i Brodosplit tražimo rješenje i za Pulu i za Rijeku - izjavio je Horvat uoči sjednice Vlade te dodao da će se modalitet morati tražiti i  izvan HBOR-a.

Zanimljiva je vlasnička struktura Uljanika. Radnici su vlasnici 47%  tvrtke. Croatia osiguranje posjeduje 10%, Adris grupa 2,4%, Ante Vlahović preko svoje fondacije 12,4%, HPB 6,6%, Adiko banka 3,9%, Splitska banka 3,3% ... Hrvatska država je u vlasništvu skromnih 3,9%, HZZO i CERP 7,7%....

M.M.