Nakon medijskih najava "o Komšićevom službenom posjetu Zagrebu" koje su tijekom jučerašnjeg dana stizale iz Sarajeva, doista je potvrđeno da je drugi novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, u utorak nenajavljeno boravio u Zagrebu.

Kako je doznala Nova TV, Komšić se u utorak u jednom zagrebačkom hotelu na ručku susreo s bivšim predsjednikom i ključnim bošnjačkim lobistom u Hrvatskoj Stjepanom Mesićem.

- Komšić traži od Mesića da osobno, ali i preko Budimira Lončara, lobira za neprovođenje odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić - doznali smo od poslovično dobro informiranih zagrebačkih krugova.

Generalni tajnik Demokratske fronte (DF) i bivši ravnatelj Federalne policije, Zlatko Miletić, izjavio je jučer u Sarajevu da je Željko Komšić u "službenom posjetu Hrvatskoj u misiji popravljanja odnosa dviju država".

-Idemo k tome da normaliziramo odnose Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinvinom - kazao je jučer Miletić, bez obzira šti Komšić ne može biti u službenom posjetu jer još uvijek nije službeno postao član Predsjedništva BiH.

Da Komšić ne može biti u službenom posjetu potvrdili su i iz Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

-Postoji i procedura koja se mora odraditi u slučajevima službenih posjeta. Ministarstvo vanjskih poslova BiH prvo obavještava Veleposlanstvo BiH u Zagrebu koje onda obavještava hrvatsko ministarstvo, ured Predsjednice i policiju. Službeni posjeti se dogavaraju barem tjedan dana unaprijed i ne mogu se dogoditi ad hoc - poručili su iz veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Iz Ureda predsjednice Republike jučer je kratko poručeno kako nemaju nikakvih informacija o boravku Željka Komšića u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, u jednoj od posljednjih izjava prije puta u Zagreb Komšić je kazao: ‘Plenkoviću i Kolindi poručujem da sjaše s BiH’!.

Za analitičare nema dvojbe da ovakvom retorikom Komšić zapravo svjesno "minira odnose" ne samo unutarnje odnose u BiH, nego i odnosa s članicama EU-a i NATO saveza.

M.J.