Stranke tzv. bošnjačke ljevice danas su u Sarajevu, s ciljem stvaranja pritiska na Središnje izborno povjerenstvo (SIP), održale konferenciju za medije i zaprijetili blokadom svih procesa u BiH.

Novinarima su se obratili predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naše stranke Predrag Kojović i generalni tajnik DF-a Zlatko Miletić.

Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić je, tražeći od SIP-a da ignorira odluku Ustavnog suda u predmetu Ljubić, rekao kako su ove tri stranke u veljači ove godine "upozorile na ono što radi SIP BiH - da priprema odluke koje nisu ništa drugo nego državni udar na BiH".

-Tada smo upozoravali i pokušali pozvati ljude iz SIP-a, naročito one koji insistiraju na tome, da shvate da nitko ne može u ovoj zemlji biti iznad Ustava i zakona. I danas je, nažalost, sličnim povodom zakazana ova konferencija za novinare - rekao je Nikšić.

Prema informacijama kojima raspolaže, nastavlja čelnik SDP-a BiH, SIP ovih dana razmatra i ima želju da donese odluku sličnog sadržaja.

-Mislim čak i nešto radikalniju nego što je bila ona o kojoj smo prošli put govorili. Nema nikakvog spora da SIP BiH u skladu s Izbornim zakonom treba i može donijeti odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, uz obavezu poštivanja i Ustava BiH i Ustava FBiH. To ustvari znači da osnova za izračun broja izaslanika u Domu naroda treba biti popis iz 1991. godine i treba biti obaveza iz Ustva FBiH da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran u kantonalnu skupštinu - naglasio je Nikšić.

Bez obira što je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić poništio odredbe o kojima Nikšić govori proglasivši ih neustavnima. bošnjačka politička elita to otvoreno ignorira jer im je cilj postaviti "svoje Hrvate" u Klub Hrvata u Domu naroda FBiH i nastaviti s daljom majorizacijom hrvatskog naroda u BiH.

Stvarajući pritisak i ignorirajući Ustav BiH, Nikšić je članovima SIP-a zaprijetio i sudskim procesima.

-Mislim da se nitko ne treba zavaravati u SIP-u da ono što postoji - predviđen imunitet za djela koja rade kao članovi SIP-a, mislim da ovakvim ponašanjem i eklatantnim kršenjem Ustava ustvari ne mogu imati ni taj imunitet. Mislim da nitko, a pogotovo SIP, nema pravo prekrajati ustavno ustrojstvo BiH, kršiti Daytonski mirovni sporazum, jer BiH ni u Daytonu nije bila podijeljena na tri etničke državice, pa to sada sigurno neće biti ni na način da tio provede SIP - rekao je Nikšić, svjesno radeći zamjenu teza.

Prema "dobro informisanom" Nikšiću, SIP ima namjeru donijeti odluku kojoj će osnova za izračun broja izaslanika biti popis iz 2013., ali i odluku kojom bi se uvažila presuda Ustavnoga suda u predmetu Ljubić. Međutim, to se političkim predstavnicima Bošnjaka nikako ne sviđa, pa koriste neistine, poluistine i svjesne zamjene teza.

-Time se ustvari krše ustavi BiH i FBiH, ide direktno protiv tumačenja OHR-a, kao tumača Daytonskog mirovnog sporazuma i protiv mišljenja Venecijanske komisije. Smatramo da bi takva odluka značila počinjenje krivičnog djela svih onih članova SIP-a koji budu glasali za nju. Na stranu što bi to, čini mi se, BiH uvelo u novi kaos i proizvelo jako neizvjesnu političku situaciju i sudbinu BiH. Na taj način bi se ustvari uspostavio jedan opasan presedan, da bi moglo doći do kršenja svakog ustava u BiH - zaprijetio je Nikšić u manirima kakve je početkom devedesetih koristio Slobodan Milošević.

Potom je "objasnio" SIP-u što treba raditi. 

-SIP ima zakonsku mogućnost odrediti broj mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali uz poštivanje Ustava BiH, Ustava FBiH i zakona. A to ustvari znači korištenje popisa iz 1991., uvažavnje odredbi da iz svakog kantona mora biti delegiran barem jedan pripadnik ukoliko je kao takav izabran iz svakog konstitutivnog naroda - izjavio je Nikšić, koji otvoreno poziva na ignoriranje presude Ustavnog suda.

Najavio je kako se SDP spremna ući u blokiranje svih procesa u BiH.

-Ne želimo dozvoliti da se prekraja uređenje i karakter ove zemlje, bez da se to dešava na ustavan i zakonit način - zaprijetio je.

Na koncu je rekao kako raspolaže informacijama da HDZ preko svojih europskih parlamentaraca i ljudi bliskih njima u Europskom parlamentu vrši značajan pritisak na strane suce Ustavnog suda BiH kako bi utjecali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto.

-Smatramo da se i na taj način praktično kompletan postupak iskompromitirao i da je ovakav udar na državu BiH došao do faze kada se na njega mora radikalno, hrabro i odlučno, a Boga mi i ujedinjeno odgovoriti - zaključio je Nikšić.

 

M.M.